novo čudo

Novi život Beatlesa uz pomoć Ai tehnologija: Objavljuju novu pjesmu zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Kultura 06.11.23, 10:37h

Novi život Beatlesa uz pomoć Ai tehnologija: Objavljuju novu pjesmu zahvaljujući umjetnoj inteligenciji
Pjesma Now and Then na putu da postane No1 na svjetskoj muzičkoj top-listi

 


Režiser Get Back-a Petar Jackson, koji je pomogao u korištenju AI tehnologije za izdvajanje John Lennonovih vokala u novoj pjesmi, kaže da ima više fragmenata pjesama u arhivi koje je moguće obraditi i pustiti u eter

 

Filmski redatelj Peter Jackson nagovijestio je mogućnost povratka  Beatlesa nakon izlaska njihove "završne" pjesme Now and Then, nazvavši tu ideju "mogućom".

 

„Now and Then“ je sastavljen od snimka koji je napravio John Lennon neposredno prije svoje smrti 1980. godine, koristeći istu AI tehnologiju koju je Jackson koristio u svom dokumentarnom filmu Get Back kako bi očistio i odvojio glasove u arhivskim snimcima. Pjesma je postala hit među obožavateljima i kritičarima otkako je objavljena u petak.

 

No, Jackson je otkrio da bi moglo biti više glazbe u arhivskim materijalima koje je pregledao dok je uređivao Get Back, svoju osmo-satnu dokumentarnu seriju o Beatlesima tijekom snimanja njihovog istoimenog albuma.

 

Redatelj je pregledao 60 sati videa i 150 sati zvuka dok je radio na Get Back-u.

 

 

"Iz Get Back-a možemo izdvojiti izvedbu Johna i Georgea, a zatim dodati Paulu i Ringu refren ili harmonije", rekao je redatelj Gospodar prstenova Sunday Timesu. "Mogli biste dobiti pristojnu pjesmu, ali nisam razgovarao s Paulom o tome.

 

"To je stvar za fanatike, ali svakako moguće."

 

Now and Then je bio uključen na kasetu označenu kao "Za Paula" koju je udovica Johna Lennona, Yoko Ono, dala preostalim Beatlesima devedesetih dok su radili na retrospektivnom projektu.

 

Tada su članovi benda pokušali dovršiti Lennonovu demo verziju, ali su je smatrali neprikladnom za objavljivanje. Tek u julu 2022. godine, Jackson je rekao Sunday Timesu, Paul McCartney ga je kontaktirao za pomoć u izradi nove verzije.

 

Audio softver nazvan Mal (machine audio learning) omogućio je izdvajanje Lennonovih vokala iz demo snimke. Pjesma je potom rekonstruirana s novim izvedbama McCartneyja i Ringa Starra, zajedno s gitarskim dijelovima Georgea Harrisona s njihove odložene snimke iz devedesetih godina.

 

"Osjećalo se tako krivo imati Beatles pjesmu samo za sebe", rekao je Jackson Sunday Timesu. "U svijetu u kojem se nalazimo, trebamo da se Beatlesi ponovno pojave, kao da je leteći tanjur sletio i oni su sišli i pružili nam svoju posljednju pjesmu da nas razvesele."

 

Beatlesi su prošlog tjedna objavili video o nastanku pjesme Now and Then. McCartney u videu izražava svoje sumnje u stvaranje potpune pjesme od Lennonovih demo snimaka, iz poštovanja prema nedovršenom radu preminulog tekstopisca.

 

"Je li to nešto što ne bismo trebali raditi?" pita se McCartney. "Svaki put kad sam razmišljao tako, pomislio sam, pričekajte malo, recimo da sam imao priliku pitati Johna, 'Hej John, želiš li da završimo ovu tvoju posljednju pjesmu?' Govorim vam, znam da bi odgovor bio 'Da!'"

 

(Guardian/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI