U galeriji Collegium Artisticum

Safet Zec posjetio sarajevsku izložbu 'Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne'

Kultura 01.11.23, 19:33h

Safet Zec posjetio sarajevsku izložbu 'Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne'
Moja velika tuga je to što danas u Sarajevu zamalo da više nemamo mahale, ostali smo na Svrzinoj i još dvije kuće. Svi ruše stare i prave potpuno nove, kapije su srušene, a napravljene željezne, i tako redom - ističe Zec, prisjećajući se broja česama koje su davale život mahalama, a koje su prikazane na izložbi

 

 

Akademski slikar Safet Zec posjetio je danas multimedijalnu izložbu naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” u gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. 


Nakon obilaska izloženih eksponata s dr. Aidom Abadžić-Hodžić, autoricom koncepta, voditeljicom istraživačkog projekta i glavnom kustosicom, Safet Zec je za Preporod.info rekao da je iznenađujuća količina izloženih materijala koji prikazuju raznovrsne sadržaje iz Sarajeva, ali i sadržaje iz drugih gradova, a koje do sada nije imao priliku vidjeti.


- Raduje me ponovni susret s mnogim sakralnim objektima koji su restaurirani. Odmah nasuprot tome možete zaključiti i da, nažalost, mnogi nisu restaurirani. Mnogi još čekaju, čitava jedna impresivna zaostavština kulture zapravo čeka na obnovu - ističe Zec.

 

safet-zec-2


Osvrnuvši se na prikazani značaj vode u ovdašnjoj kulturi, ukazao je da bi iz toga mnogi mogli puno naučiti o ovom narodu, uključujući i pojedine istaknute predstavnike vlasti u regionu.


- Svi možemo biti zadovoljni da imamo ovakvu priliku da obnovimo i sjećanja… Mi smo u periodu smjene jedne i dolaska nove kulture smatrali da ono što je zaostalo pripada prošlosti i da nema vrijednosti, pa smo kao djeca uništavali bakreno posuđe. Dakle, čitava jedna kultura je pokrivana, stidjeli smo je se - sjeća se akademski slikar, ističući da žali zbog tog perioda stida.


Ukazao je da se ta pojava i danas može naći kod uništavanja predivnih starih zbog izgradnje novih objekata i improvizacija.


- Moja velika tuga je to što danas u Sarajevu zamalo da više nemamo mahale, ostali smo na Svrzinoj i još dvije kuće. Svi ruše stare i prave potpuno nove, kapije su srušene, a napravljene željezne, i tako redom - ističe Zec, prisjećajući se broja česama koje su davale život mahalama, a koje su prikazane na izložbi.

 

safet-zec-3


Upozorio je da je zapuštanje i devastacija prisutna i u drugim krajevima, navodeći grad Počitelj kao jedan od najtužnijih primjera takve pojave.
Za izložbu u galeriji Collegium Artisticum je rekao da bi trebala mjesecima ostati prikazana te da ga žalosti što se uskoro završava.


- Vjerujem da će izložba biti prenesena širom i ove nekadašnje naše zemlje, ali i Evrope, da na ovaj prelijepo sabran i dokumentovan način govori o tom dijelu Balkana koji se zove Bosna, i njenim ljepotama - smatra akademski slikar Safet Zec.


Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne” za javnost je otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. U vrijeme trajanja izložbe bit će održano nekoliko panela i zanimljivih radionica, a ulaz na izložbu je besplatan.

 

(MINA/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI