18. NOVEMBRA U SKENDERIJI

Spektakl u Sarajevu: Dugoočekivani gala koncert 'Tri tenora' uz evropski filharmonijski orkestar

Kultura 29.10.23, 17:28h

Spektakl u Sarajevu: Dugoočekivani gala koncert 'Tri tenora' uz evropski filharmonijski orkestar
Uz velike evropske muzičke zvijezde, sarajevski koncert će ugostiti i evropski filharmonijski orkestar sačinjen od talentiranih muzičara iz šest zemalja EU

 

 


U sarajevskoj Skenderiji 18. novembra ove godine održat će se dugoočekivani gala koncert "Tri tenora", sa početkom u 20 sati. 


Inače, koncept "Tri tenora" nije novost na svjetskoj sceni. 


- Pavarotti, Carreras i Domingo su postavili temelje ovakvog formata, a naša vizija je da nastavimo ovu tradiciju, ali s lokalnim prizvukom i svjetskim standardima... U središtu ovog projekta je ideja da svaki muzički performans, kako bi postao veliko umjetničko djelo, treba da sadrži i etičke elemente. Potreseni recentnim nemilim događajima u društvu, posebno nasiljem nad ženama, odlučili smo da ovaj koncert posvetimo svim ženama: majkama, žrtvama nasilja, i svima koji su maltretirani ili napadnuti zbog svoje rodne pripadnosti - navode organizatori spektakla u Sarajevu.


Koncert će započeti kompozicijom "Mamma", koja je postala poznata zahvaljujući nezaboravnom tenoru Lucianu Pavarottiu. Ova emotivna pjesma, koja govori o ljubavi sina prema majci i njegovoj zahvalnosti prema njoj, poslužit će kao snažna poruka protiv nasilja nad ženama, a odmah iza te kompozicije dječiji hor SUPERAR otpjevat će "Uspavanka za Hanu N", komponovanu upravo za ovu priliku.


SUPERAR djeca iz Sarajeva šalju u svijet poruku i molbu svima da prestanu ratovi, da sva djeca svijeta trebaju miran san, jer ona su naša budućnost. Slijedit će niz poznatih operskih arija, Napolitanskih pjesama i popularnih kompozicija. 

 

tri-tenora-plakat


- Naš koncert "Tri tenora" nije samo muzička manifestacija, već i platforma za internacionalnu suradnju i talent. Uz velike evropske muzičke zvijezde, koncert će ugostiti evropski filharmonijski orkestar sačinjen od talentiranih muzičara iz šest zemalja EU. Ovo je značajna prilika za naše mlade umjetnike da se predstave našoj publici uz svjetski priznata imena, otvarajući vrata za njihovu buduću karijeru kako u BiH tako i na međunarodnoj sceni - navode organizatori.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI