prepoznat kvalitet

Pet turističkih destinacija iz BiH ušlo u TOP 100 najboljih u svijetu u prestižnoj selekciji

Lifestyle 23.10.23, 15:21h

Pet turističkih destinacija iz BiH ušlo u TOP 100 najboljih u svijetu u prestižnoj selekciji
Pored pojedinačnih destinacija iz Japana, Perua, Slovenije, Italije, Srbije, Estonije, Amerike, Hrvatske i Portugala, Bosanka Krupa, Konjic, Trebinje, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo i Šamac odabrane su za “Green Destinations TOP 100 Stories” u svijetu za 2023. godinu
 
 
 
 
Na vodećem svjetskom događaju “Green Destinations Top 100 Stories” koji se protekle sedmice održao u Tallinn-u (Estonija) pet destinacija iz BiH u okviru projekta EU4Business Recovery, kojeg sufinansira Evropska unija i vlada SR Njemačke ušle su u Top 100 najboljih destinacija koje rade na održivom razvoju turizma. 
 
 
Pored pojedinačnih destinacija iz Japana, Perua, Slovenije, Italije, Srbije, Estonije, Amerike, Hrvatske i Portugala Bosanka Krupa, Konjic, Trebinje, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo i Šamac odabrane su za “Green Destinations TOP 100 Stories” u svijetu za 2023. godinu. 
 
 
Deveto izdanje događaja u Tallinnu-u stvorilo je inspirativnu kolekciju priča dobre prakse održivih destinacija širom svijeta. Na konferenciji dodjele naglašeno je da će se ove dobre prakse podijeliti sa menadžerima, turoperaterima i posjetiocima širom svijeta kako bi olakšali razmjenu znanja u turističkom sektoru. Organizacije za upravljanje destinacijom koje su ušle u Top 100 najboljih u svijetu mogu biti primjer drugima na koji način su našli rješenja za izazove i probleme održivog turizma. 
 
 
Na konferenciji je naglašeno kako je sektor turizma suočen sa vrlo izazovnim vremenima proteklih godina, te njihova otpornost i naporan rad je nešto na što trebamo svi biti ponosni. Sve odabrane destinacije su ocijenjene prema kriterijima Standarda zelenih destinacija, kao što su kvalitet, održivost, nivo inovativnosti u pričama i dobra praksa.  
 
 
Ove godine bilo je ukupno 165 prijava. Podnesci su ocijenjeni od strane Top 100 evaluatorskog tima, stručnjaka, partnera i koordinatora Green Destinations. Bosanskohercegovačke destinacije pobijedile su u sljedećim kategorijama:
 
 
1. Konjic, Upravljanje destinacijom: 2023 Konjic_Green Destination Story_.docx
2. Trebinje, Upravljanje destinacijom: 2023-GPS-City-of-Trebinje.pdf (greendestinations.org)
3. Spomenik prirode Skakavac, Priroda i okruženje: 2023_Good practice story_MoN Skakavac.docx (greendestinations.org)
4. Zaštićeno područje Tišina Šamac, Upravljanje destinacijom: 2023_-_GPS_Word_Template_vxg7ip Protected habitat         Tisina.docx (greendestinations.org)
5. Bosanska Krupa, Napredna zajednica: 2023_-_GPS_Word_Template_vxg7ip Protected habitat Tisina.docx         (greendestinations.org)
 
 
Partneri projekta EU4BusinessRecovery, stručnjaci iz kompanije Green Visions Ecotours koji organizuju i promoviraju uspješne destinacije u zemljama Zapadnog Balkana, imali su zadatak da rade na pripremi destinacija iz BiH za proces zelene certifikacije. 
 
 
Thierry Joubert, izvršni partner u Green Visions Ecotours-u kaže kako su tokom 2023. godine destinacije iz BiH prošle prvih 15 kriterija za Green Destinations standard, te da će u narednoj godini ispuniti kriterije za još njih 15 od ukupno 84. Svaka od njih će napraviti akcioni plan kako provesti tih novih 15 kriterija u svojim destinacijama.
 
 
„Potvrda da su BiH destinacije ispunile 60 % od prvih 15 kriterija i da su napisale i podijelile priče održivog turizma dovelo je do toga da su ove destinacije izabrane od strane Green Destinations  u Top 100 nagrade. To znači da je destinacija na dobrom putu u smislu organizacije i ispunjenja svih 84 kriterija u Green Destinations, čime se ojačavaju vještine i razumijevanje održivog turizma” kazao je Joubert, dodajući da je ulazak destinacija u prvih 100 u svijetu veliki uspjeh za turizam u BiH. 
 
 
Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendu da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivim destinacijama, Bosna i Hercegovina u okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke otvara put ka novom poglavlju razvoja zelenih destinacija u turizmu.
 
 
Danija Krieg, menadžerica projekta EU4Business Recovery kaže kako je održivost ključna za turizam u Bosni i Hercegovini, kao i svugdje u svijetu, te da zemlje poput Estonije koje su po veličini i svojoj ponudi slične BiH nam mogu poslužiti kao inspiracija i izvor "know-how-a". 
 
 
„Sektor turizma treba cijeniti bogatstvo prirode koje BIH već nudi i zajedno raditi na stvaranju održivih proizvoda koje podrazumijevaju stvaranje zanimljivih turističkih ponuda kao i priča koje bi povezale našu historiju, tradiciju sa prirodnim bogatstvima koje bi zaintrigirale turiste još više ka našim destinacijama. A za ponuditi zaista imamo mnogo. Samo kroz zajednički trud, umrežavanje i kombiniranjem ponuda i priča možemo osigurati i jedan vid održive budućnosti za našu zemlju“, smatra Krieg.
 
 
Green Destinations Top 100 Stories je godišnje takmičenje koje organizuje Green Destinations. Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 partnerstva, koje je podržala Koalicija za budućnost turizma, uz posebne doprinose: Green Destinations, ITB Berlin, QualityCoast, Good Travel Guide, Travelife, Ekoturizam Australija i DEL Turismo, kao i sponzori Acorn Tourism Consulting i Simpleview.
 
 
 
(DEPO PORTAL/jk)
BLIN
KOMENTARI