JE LI OVO NAJTOPLIJA GODINA DO SADA

Stiže novi toplotni talas u oktobru: Temperature u dijelovima Evrope idu i preko 30 stepeni, a šta čeka naše prostore?

Hronika 06.10.23, 20:17h

Stiže novi toplotni talas u oktobru: Temperature u dijelovima Evrope idu i preko 30 stepeni, a šta čeka naše prostore?
Glavni razlog zbog kojeg i danas dolazi do toplinskih valova je toplinska kupola koja nakon dužeg perioda stabilnog vremena pojačava učinak topline

 


Ovogodišnji rujan nosi titulu najtoplijeg mjesca u cijelom svijetu još od 1979. godine s prosječnom globalnom temperaturom od 16,38 Celzijevaca. Taj mjesec je, nakon lipnja, srpnja i kolovoza, postavio novi globalni temperaturni mjesečni rekord.

 

I početak listopada već bilježi rekorde. Visoke temperature već haraju po Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Poljskoj. Severe Weather prognozira novi toplinski val ovaj vikend u Zapadnoj Europi, a najviše će se osjetiti u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, zemljama Beneluxa, Irskoj i Velikoj Britaniji. Drugim riječima, 2023. godina mogla bi postati najtoplija godina do sada.

 

Prvog dana listopada u Montoru u Španjolskoj izmjereno je 38,2 stupnja, a dosadašnji rekord iznosio je 37,5 koji je izmjeren 2014. godine. Idući je dan, u Francuskoj, u Navarrenxu, izmjereno 35,8, a u Langenlebarnu blizu Beča temperatura je dosegla 30,3 stupnja. U Poljskoj je srušen rekord koji je postavljen prije čak 57 godina. Naime, 3. listopada ove godine tamo je izmjereno 29,3 stupnja, prenosi Net.hr.


Sve zbog toplinske kupole

 

U Francuskoj, Beneluxu, južnoj i središnjoj Njemačkoj te na jugu Engleske temperature će biti između 25 i 30 stupnjeva. I u Irskoj te Italiji očekuju se visoke temperature.


Glavni razlog zbog kojeg i danas dolazi do toplinskih valova je toplinska kupola. Ona nakon dužeg perioda stabilnog vremena pojačava učinak topline. Zagrijava Europu i Sjevernu Ameriku ljeti, no može se dogoditi da to odradi i u jesen, a to je slučaj ove godine.


Ona je takozvani poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. Taj "poklopac" stići će iznad zapadne Europe, a djelomično će zahvatiti i sjeverni Mediteran te središnju Europu. Osvježenje sa sjevera stiže u ponedjeljak, a do tada će temperature u južnoj Hrvatskoj i BiH dostići i 28 stupnjeva.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI