Festival za mlade

OFF na Giffoni Macedonia: Nova mreža festivala i mladi autori u fokusu, poziv svima da snimaju u Sarajevu

Kultura 06.10.23, 10:31h

OFF na Giffoni Macedonia: Nova mreža festivala i mladi autori u fokusu, poziv svima da snimaju u Sarajevu
I Bosna i Hercegovina od ove godine ima svoje predstavnike u omladinskom žiriju, a ove godine to su Zan Mujkić i Ishak Isović (OFF Talents), koji će odlučivati o najboljim filmovima Giffonija, kao dio senior žiri kategorije

 

 

U Skopju je otvoren 11.Giffoni Macedonia, jedinstveni filmski festival za mlade, koji je širom svijeta poznat po svom autentičnom konceptu i programu. Giffoni Italija osnovan 1971.godine i od tada do danas održava se u kontinuitetu u Italiji i nekoliko drugih zemalja širom svijeta. Kao takav, Giffoni je zasigurno najveći i najznačajniji film festival za mlade u svijetu.

 

I Bosna i Hercegovina od ove godine ima svoje predstavnike u omladinskom žiriju, a ove godine to su Zan Mujkić i Ishak Isović (OFF Talents), koji će odlučivati o najboljim filmovima Giffonija, kao dio senior žiri kategorije. 

 

Saradnja OFF-a i Giffonija, te niza drugih festivala iz Srbije, S. Makedonije, Grčke, Italije, Crno Gore, Albanije i drugih, a koji su dio priče, početak je uspostavljanja jedinstvene mreže festivala u regiji sa ciljem promocije i edukacije mladih te usavršanja platforme za razvoj, produkcije, ko-produkcije i distribuciju filmova mladih autora. 

 

U sklopu ovogodišnjeg Giffoni Film Festivala, biće održana i prezentacija 16.Telemach Omladinskog Film Festivala i programa koje OFF nudi mladima i mladim autorrima kroz takmičarski program, praksu i ko-produkcijski market. Prezentaciju će održati Programski i kreativni producent Festivala Mirza Čustović.

 

Tokom trajanja Giffonija u Skopju, biće finalizirani svi koraci i usaglašeni planovi ka predstavljanju nove mreže Festivala koja se osniva upravo na inicijativu Giffonia, a uz podršku Filmart iz Srbije i Omladinskog Film Festival Sarajevo. Mreži će pristupiti na desetine festivala koji u fokusu imaju mlade autore, njihovu edukaciju i razvoj što će predstavljati jednu od najznačajnijih regionalnih platformi, sa jasnim i konkretnim budžetima za ko-produkciju.

 

Do sada, od svih navedenih Festivala, OFF je jedini ponudio ko-produkcijski market. A ovogodišnji fond je iznosio 8.000,00 KM, koje je OFF dodjelio na tri filmska projekta. Najbolji projekat, mlade sarajevske rediteljice Sare Ristić, biće finansiran sa 4.000,00 KM.

 

- Cilj je da na godišnjem niovu imamo 25.000,00 EUR za produkciju kratkih igranih i kratkih dokumentarnih filmova, kako bi mladi autori dobili podršku koja izostaje na fondacijama i ova mreža Festivala će to omogućiti - rekao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

 

Ono što je svakako bitno istaći je i da odlazak OFF-a u Skopje na ovu vrstu Festivala, najavljuje i novi program u sklopu Festivala - OFF_YE (OFF Youth Experience) koji će iduće godine, na 16. izdanju Festivala okupiti na stotine mladih iz svih krajeva regije i Evrope na razmjeni, te koji će pored edukacija, radionica i projekcija biti dio omladinskog žirija Festivala.

 

Nakon Skopja, OFF će u Zagrebu održati OFF Party i predstavljanje datuma za iduću godinu, a nakon toga ekipa Festivala putuje u Rim. Kroz sve prezentacije Festivala u fokus se stavlja i prezentacija Sarajeva kao poželjne destinacije za mlade, za filmske setove te se predstavlja kao grad filma i festivala. OFF ima za cilj da kroz OFF Pro u 2024. godini u Sarajevu snimi 5 filmova (kroz ko-produkciju) te dvije serije.

 

Predstavljanje OFF-a kroz festivale širom regije i Evrope ove jeseni realizuje se uz podršku Federalnog MInistarstva kulture i sporta.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI