u žestokoj konkurenciji

Norvežanin Jon Fosse ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Kultura 05.10.23, 13:32h

Norvežanin Jon Fosse ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Autor tridesetak romana i gotovo jednako toliko drama, Fosse se smatra jednim od najvećih suvremenih dramatičara, a piše i kratke priče, poeziju, knjige za djecu te eseje

 


Danas je proglašen ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a ovu prestižnu nagradu dobio je norveški autor Jon Fosse.
 

- Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se norveškom piscu Jon Fosseu za njegove inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom - saopšteno je na ceremoniji.


Autor tridesetak romana i gotovo jednako toliko drama, Fosse se smatra jednim od najvećih suvremenih dramatičara, a piše i kratke priče, poeziju, knjige za djecu te eseje. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika svijeta, list Daily Telegraph rangirao ga je na 83. mjesto stotinu najvećih živućih genija dok ga je Le Monde nazvao 'Beckettom 21. stoljeća'. Od 1993. fokusirao se uglavnom na pisanje drama, od kojih su neke doživjele uprizorenja na pozornicama vodećih europskih kazališta te diljem svijeta, uključujući Japan, Australiju i Čile.


Razvio je vlastiti kazališni jezik, istodobno intenzivan i poetičan, te se smatra jednim od trenutno najprovokativnijih, najhvaljenijih i najčešće postavljanih europskih dramatičara. Od 2011. živi u rezidenciji Grotten u sklopu Kraljevske palače u središtu Osla, što je izvanredna čast koju mu je za poseban doprinos norveškoj kulturi i umjetnosti 2011. dodijelio norveški kralj.


Uoči proglašenja dobitnika, Can Xue, Haruki Murakami, Margaret Atwood i Salman Rushdie su najbolje kotirali u kladionicama među autorima koji su bili u u ovogodišnjoj konkurenciji za Nobelovu nagradu za književnost  

 

 


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI