Evo koji su romani ušli u uži izbor

U Tuzli počinju 22. književni susreti 'Cum Grano Salis', dva dana kasnije dodjela nagrade "Meša Selimović"

Kultura 04.10.23, 12:25h

U Tuzli počinju 22. književni susreti 'Cum Grano Salis', dva dana kasnije dodjela nagrade
Susreti će biti otvoreni u četvrtak 5. oktobra izložbom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Karim Zaimović - Pogled u svemir, a istog dana održat će se i omaž Dževadu Karahasanu

 

 

Književni susreti "Cum Grano Salis", 22. po redu, počinju sutra u Tuzli, a završit će 7. oktobra tradicionalnom dodjelom nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2022. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

 

Selektori/ce za BiH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru za nagradu Meša Selimović predložili su 19 romana, a žiri u sastavu: Semezdin Mehmedinović, predsjednik, Andrea Lešić Thomas, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec odabrali su pet romana koji su ušli u uži izbor za nagradu.

 

Romani koji su ušli u uži izbor biće predstavljeni tuzlanskoj publici tokom književnih susreta. Riječ je o romanima: Aleksandar Bečanović "Planinski orao", Nova knjiga, 2022., Bora Ćosić "Bergotova udovica", Lom, 2022., Mirjana Drljević "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sjećamo", Booka, 2022., Robert Perišić "Brod za Issu", Sandorf, 2022. i Milan Tripković "Klub istinskih stvaralaca" Fabrika knjiga, 2022.

 

Susreti će biti otvoreni u četvrtak 5. oktobra izložbom  Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Karim Zaimović - Pogled u svemir, a istog dana održat će se i omaž Dževadu Karahasanu.

 

U subotu će se, između ostalog, upriličiti i inmemoriam Marku Vešoviću, a u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla bit će održana  završna manifestacija i dodjela nagrade "Meša Selimović". 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI