Brojni posjetitelji

Završen drugi po redu specijalni program Narodnog pozorišta "Kultura na ulice 2023!"

Kultura 03.10.23, 15:08h

Završen drugi po redu specijalni program Narodnog pozorišta
Multimedijalne programe „Kultura na ulice 2023!“, a koji su se odvijali u periodu od juna do oktobra 2023, posjetilo je preko 20.000 građana i građanki sa područja Kantona Sarajevo, te veliki broj turista

 

 

Narodno pozorište Sarajevo objavilo je da je i zvanično završeno drugo izdanje specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“. 

 

- U sklopu drugog po redu specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“ izvedeno je preko 30 programa - teatarskih, plesnih i muzičkih izvedbi, kao i likovnih izložbi, koju su stvarali umjetnici i umjetnice Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne umjetničke skupine i pojedinci, a koji su obogatili turističku ponudu Kantona Sarajevo, te prezentovali grad Sarajevo kao jedan od regionalnih lidera u produciranju visoke umjetnosti. 

 

Multimedijalne programe „Kultura na ulice 2023!“, a koji su se odvijali u periodu od juna do oktobra 2023, posjetilo je preko 20.000 građana i građanki sa područja Kantona Sarajevo, te veliki broj turista. 

 

Narodno pozorište Sarajevo je potvrdilo koliko je važno njegovati status institucionalne kulture kao društveno angažiranog i osviještenog faktora zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode koji se izražava i alternativnim komunikacijskim strategijama, zatim obraća najširem gledateljstvu.
Produkcije su se izvodile u svim općinama Kantona Sarajevo, a po prvi put balet i opera NPS gostovali su u Općini Ilijaš.

 

Ovim putem Narodno pozorište Sarajevo i produkcija „Kultura na ulice 2023!“ se zahvaljuje svim saradnicima i saradnicama, nezavisnim umjetničkim skupinama i pojedincima, Akademiji likovnih umjetnosti, KUD Lola, JP Sarajevo, Operi NPS, Sarajevskoj filharmoniji, KUD Baščaršija, Regini, Baletu NPS, Drami NPS, festivalu Warm, BKC Sarajevo, Historijskom muzeju, Zemaljskom muzeju, Matinee Sarajevo, Sarajevskom gradskom orkestru, nezavisnim produkcijama, umjetnicima i umjetnicama koji su nesebično dali svoj doprinos i bili dio specijalnog programa.

 

Posebno hvala Kantonu Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta, Turističkoj zajednici KS, te našoj vjernoj publici bez kojih specijalni program „Kultura na ulice 2023!“ ne bi mogao biti izveden.

 

Vidimo se iduće godine da zajedno slavimo umjetnost na ulicama Sarajeva - naveli su.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

BLIN
KOMENTARI