FOTO/ VELIKAN BH. UMJETNOSTI

U sarajevskoj Vijećnici prezentirana autobiografija 'Louvre je moj atelje, ulica moj muzej' Brace Dimitrijevića

Kultura 02.10.23, 20:35h

Prema riječima autora, u knjizi je obuhvaćen period njegovog najranijeg djetinjstva, izložbe, susreti sa umjetnicima po svijetu i to doslovno jer se radnja odvija na pet kontinenata

 


Autobiografija ‘Louvre je moj atelje, ulica moj muzej’, velikana bh. umjetnosti Brace Dimitrijevića prezentirana je u sarajevskoj Vijećnici, a sadrži 1.128 stranica i 300 ilustracija i reprodukcija.


Knjiga Brace Dimitrijevića koncipirana je kao precizan zapis o nizu događaja koji su činili životni i profesionalni put Brace Dimitrijevića, sa oznakama mjesta, vremena, konteksta i sudionika.


Prema riječima autora, u knjizi je obuhvaćen period njegovog najranijeg djetinjstva, izložbe, susreti sa umjetnicima po svijetu i to doslovno jer se radnja odvija na pet kontinenata.


- Pisanje je trajalo desetak godina, uglavnom na aerodromima ili u avionu. Nisam, u danu, imao vremena koje sam mogao posvetiti samo pisanju. Knjiga je namijenjena svima, ne moraju biti iz umjetničkog miljea. Nadam se da će biti čitana - kazao je za Fenu Dimitrijević.


Za kustosicu Amilu Ramović privilegija je svjedočiti otvaranju jedne škrinje sa blagom znanja o stvaranju, za BiH sigurno najznačajnije, osobe u likovnoj umjetnosti.


- Bracina knjiga još je jedno remek djelo, u smislu ne samo koncepcije i kvalitete teksta nego je i dokaz požrtvovanog rada i metodološki rigorozno tretiranog materijala - kazala je novinarima za tog umjetnika, koji je ostvario svjetsku slavu.


Knjiga je objavljena u izdanju ‘Frakture’, a dio je programa Festivala MESS. O knjizi su, osim autora govorili i pisac Semezdin Mehmedinović i glavni urednik 'Frakture' Seid Serdarević.


U karijeri od više od pola stoljeća Braco Dimitrijević ostvario je više od 160 samostalnih izložbi širom svijeta, sudjelovao je na tri Documenta, pet Venecijanskih binela te na desetine tematskih izložbi. Njegova djela čuvaju se u više od 80 javnih kolekcija. Dobitnik je niz priznanja, a 2023. dodijeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI