miljenice

Ove atraktivne pjevačice pjevale su Titu: Samo jedna je bila fatalna po njega

Lifestyle 30.09.23, 19:29h

Ove atraktivne pjevačice pjevale su Titu: Samo jedna  je bila fatalna po njega
Usnija Redžepova mu je važila za jednu od dražih interpretatorki, Zorica Brunclik također

 

Bez sumnje, predsjednik bivše države Jugoslavije, Josip Broz Tito, velika je historijska ličnost. U vrijeme svoje vladavine, uživao je u snažno iskazanoj ljubavi svog naroda.

 

Taj narod, Jugosloveni, u znak poštovanja svom Maršalu, svaki rođendan (25. maja) organizirali priredbe (slet, štafete i pjesme) ujedno obilježavali i “Dan mladosti”.

 

A on harizmatičan, gospodskog garda, uživao najviše u muzici. Osim što bi, zapalio “havanu”, uzeo čašu viskija, sjeo za klavir i zasvirao “Šopena”, uživao je u privatnim zabavama, na kojim su ga uveseljavali popularni pjevači i grupe bivše SFRJ, koji su ispjevali brojne hvalospjevke o njegovom liku, djelu, veličini…

 

Ako zaobiđemo, muška “rokanja” tadašnjih rokera, zabavnjaka i narodnjaka onda na “sonu” ostaju glasovite i atraktivne pjevačice.

 

No, i među njima u ovo vrijeme postoji razlika. Neke od njih kriju i “satiru”, sve što su ispjevalu o nekada voljenom Titu. Poslovica iz naroda stigla, “zakleli se i nebo i zemlja da se ništa ne može sakriti”.

 

Između ostalih, Meri Cetinić je pjevala o Titu i za Tita, krije u “trap”, isto kao i Doris Dragović što krije svoje “Hej, Jugosloveni”. Tereza Kesovija kaže,” jesam, pjevala pa, šta”, Gabi Novak, Radojka Šverko… također. Kažu da je Split i Zagreb više “štovao” Josipa Broza, nego li Beograd

 

Usnija Redžepova mu je važila za jednu od dražih interpretatorki, Zorica Brunclik također. i Suzana Mančić, Maja Odžaklijevska, Neda Ukraden, solistica grupe “Kamen na kamen”… Izdvajale su se ipak “zvijezde srca”, “starog”, kako su ga zvali. Atraktivna i jedna od najljepših žena tog doba, Vera Cvetinović, pjevala je pred Maršalom 30 i više puta. Lola Novaković je uživala dugo kao “grofica”, a, onda je proglašena, agenticom CIA-e. Postala naglo samozatajena.

 

Jožina miljenica ubjedljivo je bila fatalna Olivera Katarina… Mnogobrojne pjevačice su uz pomoć Tita postale istaknute i popularne. Pomogao im. Silvanu Armenulić dao “krila” popularnosti, a ona povukla u taj zvjezdani svijet Snežanu Đurišić. Djevojčurak od 15 godina zapjevala je pred Predsjednikom, čak, i tortu rezala sa njim. Sve su one bile sretnice.

 

Ona koja je među prvima stala pred Josipa Broza Tita je Sandžaklijka, Latifa Kujović Nafija. Zaradila “brdo” para a preminula u siromaštvu. Nije znala iskoristiti svoje prilike.

 

Nerijetko se pročita koja prepiska ili natpis, kako je bivši lider, bivše države, Jugoslavije bio sklon flertu. Uz neke opasku, “je li više ljudi ubio ili žena ljubio”. Kakav god da je bio i šta god da je radio, veće i više poštovanje za života, niko nikada neće uživati. Čak, i na Titov posljednjem ispraćaj stigli su državnici cijelog svijeta.

 

(Express/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI