Potvrdio Vučić

Nova optužnica iz Haga protiv Vojislava Šešelja!

Front 28.09.23, 12:07h

Nova optužnica iz Haga protiv Vojislava Šešelja!
Šešelj je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora jer je sud zaključio da je huškačkim govorom u selu Hrtkovci 6. maja 1992. godine postao odgovoran za progone i deportacije vojvođanskih Hrvata

 

 

Protiv Vojislava Šešelja podignuta je nova optužnica u Hagu, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

 

Vučić je ovo izjavio tokom gostovanja na RTS-u.

 

- Upravo sam dobio poruku da je iz Haga stigla još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja i njegovih četvero saradnika za nepoštovanja suda. Tek da se na sve ove pritiske doda još nešto - rekao je Vučić.

 

Šešelj je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora jer je sud zaključio da je huškačkim govorom u selu Hrtkovci 6. maja 1992. godine postao odgovoran za progone i deportacije vojvođanskih Hrvata.

 

Tokom svog govora pročitao je popis od 17 Hrvata koje je proglasio nelojalnima i koji su se odmah morali iseliti iz svojih kuća. Hrvati su tada činili većinu stanovništva Hrtkovaca, mjesta u kojem danas živi oko 80 posto Srba.

 

Vojislav Šešelj je mjesec dana nakon presude kupio kuću u Hrtkovcima.

 

Iako je osuđen na 10 godina zatvora, sud mu je priznao vrijeme provedeno u pritvoru te je Šešelj nakon presude ostao na slobodi.

 

Dvije godine prije te presude bio je nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine, a tužilaštvo se žalilo na tu presudu.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI