Kaže bivši predsjednik DS-a

'Vulin i Radoičić su izveli državni udar protiv Vučića'

Front 28.09.23, 11:07h

'Vulin i Radoičić su izveli državni udar protiv Vučića'
Smatra da napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer se takom odvlači pažnja sa Ukrajine i otvaranja novih žarišta

 

 

 

Bojan Pajtić, bivši predsjednik Demokratske stranke u Srbiji, komentarisao je teroristički napad koji se desio na sjeveru Kosova u okolini manastira Banjska.

 

Pajtić je istakao da „dešavanja na sjeveru Kosova odgovaraju samo Prištini i Moskvi“, a dodao je i da smatra da je događaj izrežiran.

 

Nastavio je u istom tonu, rekavši da ovo ostavlja u problemu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

- Kad se dogodi neki incident koji nije slučajan, već je posljedica nečijeg truda, uvijek se zapitate kome je to u interesu. U ovom slučaju svakako nije u interesu Aleksandra Vučića, zato što je nakon posljednjeg pokušaja dijaloga u Briselu, u očima Zapada u odnosu na Kurtija izgledao još i kao konstruktivan partner. 

 

Zato mislim da ko god da je planirao ovaj događaj u Banjskoj, znao je da će Vučić posle toga imati dupli problem: narušen autoritet među svojim biračima i to što će biti prisiljen da prestane da igra igru na dve stolice – kazao je Pajtić za Nova.rs komentarišući teroristički napad u Banjskoj.

 

Pajtić je naglasio da ovo najviše odgovara premijeru Kosova Albinu Kurtiju, za kojeg misli da ponovo postaje konstruktivan partner u pregovorima u Briselu.

 

Odvlačenje pažnje sa Ukrajine

 

Također je dodao da smatra da napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer se takom odvlači pažnja sa Ukrajine i otvaranja novih žarišta.

 

- Napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer im treba bilo kakvo odvlačenje pažnje sa Ukrajine i otvaranje novih žarišta. Otud Nagorno-Karabah, otud i Kosovo… Dalje, ako znamo da je Milan Radoičić gospodar života i smrti na sjeveru Kosova, a znamo i da je pod sankcijama SAD, pa ako znamo i da ovo nije moglo da se desi bez da je BIA znala da će se desiti, a da je na čelu BIA Aleksandar Vulin koji je također pod sankcijama SAD, potrebno je samo sabrati dva i dva - navodi Pajtić.

 

On je prethodno o ovome pisao i na društvenoj mreži X.

 

- Izgleda da scenario o kom sam govorio jučer ujutro kod Danice (Vučenić na TV N1) djeluje sve izvjesniji. Njegovao je (Milana) Radoičića i njegove kriminalne strukture, tretirao ih kao integralni dio svoje stranke, obezbjedio im zašitu države i neprikosnovenu vlast nad srpskom zajednicom na sjeveru Kosova. Zauzvrat je dobio udio u neslućenim količinama novca od šverca narkotika i oružja, batinaše koji prebijaju novinare i političke protivnike i kupuju glasove za režim - napisao je Pajtić na društvenoj mreži X, poznatijoj kao Twitter.

 

Okretanje "saveznicima"

 

Ocijenio je da je „sve bilo idilično, dok SAD nisu uvele sankcije Radoičiću“.

 

- Nijedna kompanija koja sarađuje sa firmama iz SAD ne može sarađivati sa njegovim. Potpuno je izolovan. Dugo čeka da „Šef“ koga Zapad i dalje podržava, ishoduje da se sankcije skinu, ali ništa. Odlučuje da se okrene logičnom savezniku – Rusima, kojima odgovaraju nova žarišta da bi se skinuo fokus međunarodne zajednice sa Ukrajine - naveo je Pajtić.

 

- Organizuje ljude, naoružava ih i priprema oružanu akciju („Šef“ je povukao srpske policajce iz kosovskih policijskih snaga, obezbedivši da je Radoičić na Severu “sve i svja“). 

 

Koristi opravdani gnjev uplašenih ljudi. BIA, koja inače zna ko je jučer sa kim popio kafu u Zvečanu naprasno „propušta“ da primjeti da se priprema akcija teško naoružane formacije koju čine više desetina ljudi (govorimo o malenom prostoru i malenoj zajednici).

 

Na čelu BIA je, o slučajnosti, još jedan koji je pod sankcijama SAD zbog korupcije i organizovanog kriminala - dodao je on.

 

"Coup d'etat"

 

Pajtić je rekao i kako je na delu „mali coup d’etat“, kojim su prvi dojučerašnji saradnici, Radoičić i Vulin (koji zna da mu se zbog sankcija Zapada sprema smjena) drastično otežali međunarodni i bezbjednosni položaj svog „Šefa“.

 

- Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od „njegovih“ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvjesniji scenario - rekao je Pajtić.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI