kako će se koristiti novac

Prihvaćeno novo kreditno zaduženje Federacije BiH: Više od 46 miliona eura za unaprjeđenje kvaliteta zraka

Front 27.09.23, 20:56h

Prihvaćeno novo kreditno zaduženje Federacije BiH: Više od 46 miliona eura za unaprjeđenje kvaliteta zraka
Više poslanika je kazalo da nije dovoljno jasno kako će biti korišten novac od ovog zajma, zbog čega su neki predlagali odgodu izjašnjavanja o odluci, što nije uvaženo. Da bi ovo zaduženje bilo realizirano, odluku treba da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta

 

 


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine večeras je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o predloženom zaduženju Federacije BiH od 46.100.000 eura za projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka, prema sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).


Rok otplate ovog kredita predviđen je na 31, 5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.


U isplatnom periodu, rate glavnice i kamatu treba izmirivati 15. februara i 15. augusta svake godine, propisano je.

 

predstavnicki-dom-parlament-fbih-sept-2023


- Sredstva zajma  će se koristiti za unaprjeđenje kvalitete zraka u BiH usmjerenih na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti. lstovremeno. Projekat također ima za cilj postizanje utjecaja na razvoj kroz uključenje domaćinstava sa najnižim prihodima – navedeno je u materijalu koji je povodom ovog predloženog zaduženja poslanicima uputila Federalna vlada.


Više poslanika je potom je kazalo da nije dovoljno jasno kako će biti korišten novac od ovog zajma, zbog čega su neki predlagali odgodu izjašnjavanja o odluci, što nije uvaženo.


Da bi ovo zaduženje bilo realizirano, odluku treba da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.


Prije ove tačke dnevnog reda, Predstavnički dom dao je prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „EPHZHB 1“ od Privrednog društva Javno preduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar.

 

Sjednica je u toku.

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI