VIDEO/ 'napravio sam previd'

Poljubac i čvrsti stisak ruke sa Isakom: Zildžić srdačno dočekan u Parlamentu FBiH... 'Nisam ja kriminalac!'

Front 27.09.23, 19:27h

Poljubac i čvrsti stisak ruke sa Isakom: Zildžić srdačno dočekan u Parlamentu FBiH... 'Nisam ja kriminalac!'
Zildžića su kolege srdačno dočekale. Vrlo brzo izašao je pred mnogobrojne novinare kako bi pojasnio okolnosti hapšenja u Srbiji. “Nisam krimilanac, napravio sam previd”, poručio je

 

 


Samo nekoliko dana nakon što je napustio pritvorsku jedinicu u Srbiji, gdje je potpisao Sporazum o priznanju krivice zbog nošenja oružja bez tamošnje dozvole, na radno mjesto stigao je federalni zastupnik SDA, Salko Zildžić. Sada je upitno da li će Zildžić, nakon što presudu zaprime bh. institucije, ostati bez mandata u Parlamentu? Konačnu odluku donijet će Centralna izborna komisija.


Salka Zildžića kolege su srdačno dočekale. Vrlo brzo izašao je pred mnogobrojne novinare kako bi pojasnio okolnosti hapšenja u Srbiji. “Nisam krimilanac, napravio sam previd”, poručio je.


- Ne mislim da bih trebao biti neko ko bi trebao biti u krivičnoj evidenciji, jer svako može pogriješiti, ali ovo nije greška za koju trebam da budem tretiran kao kriminalac - rekao je.


No, Zildžića bi greška mogla koštati mandata u Parlamentu. Nakon što je priznao krivicu, osuđen je pravosnažno na godinu dana kućnog zatvora. Ipak u Srbiji. Kada bh. institucije dobiju takvu presudu, neće je moći zanemariti. Informacije čeka i Centralna izborna komisija. Prestanak mandata propisan je članom 1.10. stav 2 Izbornog zakona, izvještava N1.


- Jedna od tih stvari je i danom pravosnažnosti sudske odluke kojom je osuđen na kaznu zatvora šest mjeseci ili duže. Mi sad u ovom konkretnom slučaju uopšte ne znamo ništa službeno, zvanično, osim ono što su mediji kazali, a postavlja se puno pitanja, tako da će Centralna izborna komisija poduzeti mjere da službenim putem dobije potrebnu dokumentaciju kako bi mogla postupati u skladu sa Zakonom - rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIK BiH.


Iz Ministarstva pravde BiH kažu kako nisu zaprimili presudu protiv Salka Zildžića, no imajući u vidu ogromnu pažnju javnosti smatraju i to kako će je organi Srbije u što skorijem roku i dostaviti.


Tuzlanski advokat Mirnes Ajanović smatra kako je Izborni zakon jasan.


- Ministarstvo pravde je najavilo da će odmah pokrenuti postupak, on može trajati nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci. Salko ima mogućnost da u narednih nekoliko mjeseci ne bude zatvoren, ali onog dana kada Ministarstvo pravde dobije od Srbije presudu, tada nastupa ova okolnost u vezi mandata i po automatizmu dolazi do prestanka mandata - rekao je Ajanović.


Zildžić ističe kako je mandat “dobio od građana” i da “ukoliko po zakonima ove države bude trebao da ga vrati, vratit će ga”.


- U skladu sa zakonskim mogućnostima moj pravni tim će na tome djelovati, naravno ja ću se boriti za svoja prava, da ide što bolje u moju korist jer ja nisam nikakav kriminalac, nisam napravio nikakvo krivično djelo, po zakonima Srbije jesam, po zakonima BiH nisam - rekao je Zildžić.


Veliku štetu, tvrdi Zildžić, nanijele su mu netačne informacije o posjedovanju iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije. Niti ju je kad imao, niti je kod njega nađena, tvrdi. Jedinu službenu iskaznicu koju posjeduje je ona Parlamenta Federacije.


Nije htio odgovoriti na pitanje da li će, ako presuda u BiH postane pravosnažna, otplatiti kaznu, što bi koštalo u tom slučaju oko 36 hiljada maraka.


Više detalja pogledajte u prilogu N1.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI