Bh. ostvarenje

Film 'Ekskurzija' u selekciji za prestižne filmske nagrade

Kultura 27.09.23, 15:01h

Film 'Ekskurzija' u selekciji za prestižne filmske nagrade
Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju

 

 

Evropska filmska akademija je  izabrala film bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak "Ekskurzija", u svoju selekciju među najboljim evropskim filmovima. Nominacije za Evropske filmske nagrade će biti objavljene u novembru.


Nakon svjetske premijere filma na Locarno Film Festivalu i prikazivanja u Oficijelnoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, publika će moći gledati ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar "Ekskurziju", uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine.
 

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.
 

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).


Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju. Nakon što se poslije igre istine ili izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI