bivši gradonačelnik

Ročište u Općinskom sudu u Sarajevu: Abdulah Skaka se izjasnio da nije kriv

Hronika 26.09.23, 15:11h

Ročište u Općinskom sudu u Sarajevu: Abdulah Skaka se izjasnio da nije kriv
On se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike

 


Bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka i još troje optuženih za finansijske zloupotrebe i druga djela izjasnili su se u sarajevskom Općinskim sudu (OSS) da nisu krivi, dok je optužena Džanela Kacila postigla sporazum o priznanju krivice.

 

Abdulah Skaka, Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zloupotrebu položaja i druga djela, javlja BIRN BiH.

 

Sudija Galiba Katica kazala je da je Sudu dostavljen sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom postigla Džanela Kacila.

 

- Sporazum će biti naknadno razmatran - rekla je Katica.

 

Suđenje Skaki i ostalima koji su negirali krivicu počet će u narednom periodu.

 

Optužnica, koja je potvrđena krajem jula, tereti Skaku za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

 

Kolovrat je optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok je Kacili, Foči i Mrkonji na teret stavljena obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

 

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika, prvobitno zaposlena u Opštini Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

 

Tužilaštvo je ranije saopćilo da je Skaka optužen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili i članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

 

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

 

U dijelu optužnice koji se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti – između ostalog, i novac vijećnicima – uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi optuženi mogao ponovo biti izabran.

 

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do, gdje se nalazi i njegova vikendica.

 

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida “Formule E”.

 

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI