VIDEO/ film "Sevap/Mitzvah" u trci za oscara

Hasković u ulozi Mustafe Hardage: 'Udružio se neprikosnoveni 'bosanski gang' da pokori Holywood'

Kultura 26.09.23, 14:41h

Hasković u ulozi Mustafe Hardage: 'Udružio se neprikosnoveni 'bosanski gang' da pokori Holywood'
Taj bosanski duh koji ne gleda kako se ko zove, koje je vjere ili boje kože, je ono zbog čega nam se cijeli svijet na neki način divi, a i pomalo zavidi - kaže Hasković

 

 


Kratkometražni film "Sevap/Mitzvah" rediteljice Sabine Vajrače kandidovan je za Oskara 2024. godine u kategoriji kratkometražnog igranog filma, a bh. glumac Adnan Hasković, kojem je pripala glavna muška uloga, ističe da mu je izuzetna čast da je film u utrci za Oskara, što je daleko najveće priznanje u svijetu filma. 

 

Film je snimljen prema istinitom događaju, a radi se o muslimanskoj porodici Hardaga koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo. Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva.


Hasković, koji u filmu glumi Mustafu Hardagu, u izjavi za Fenu naglašava da mu imponuje i činjenica da se Sanela Diana Jenkins pridružila filmu kao izvršni producent, što će itekako pomoći u velikoj mjeri da se film promoviše, a to je jako važno na putu za osvajanje nagrade.


-Sanela Diana Jenkins, žena koju ne treba posebno predstavljati, znamo šta je sve činila za našu zemlju u svijetu, kao i njen tim u BiH. Adnan Kapo, Adnan i Admir Pašić su prepoznali kvalitet filma i važnost ove teme, i zaista s velikim ponosom mogu reći srcem se predali ovom projektu. Mnogo sam radostan zbog Sabine Vajrače, naše divne Bosanke, izuzetno talentovane rediteljice koja zaslužuje sve ovo što se dešava. Proteklih dana vodimo intenzivne razgovore, svi zajedno smo posvećeni, predani i slobodno mogu reći udružio se neprikosnoveni 'bosanski gang' da pokori Holywood - kaže Hasković.


Podvlači kako je riječ o istinitoj priči koja promoviše suštinske bosanske vrijednosti i ono što zaista BiH jeste i njeni ljudi. To je nešto što cijeli svijet treba da vidi i da se stalno podsjeća.


-Zejneb i Mustafa Hargada i to njihovo djelo koje čine za porodicu Kabiljo u Sarajevu tokom Drugog svjetskoga rata u najtežim okolnostima, kada mogu da izgube sve uključujući vlastite živote, to djelo je nešto što bosanski narod izdvaja od drugih. Bezbroj je takvih primjera i svjedočili smo im i u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i opkoljeno Sarajevo. Taj bosanski duh koji ne gleda kako se ko zove, koje je vjere ili boje kože, je ono zbog čega nam se cijeli svijet na neki način divi, a i pomalo zavidi - kaže Hasković.


Dodaje da je to priča o dobrim ljudima u najtežim vremenima te da i kinematografija stalno treba da nas podsjeća na te heroje, i univerzalne vrijednosti dobra.


Film "Sevap/Mitzvah" je do sada učestvovao na niz festivala i dobitnik je više nagrada. Glavnu žensku ulogu, Zejnebu Hardagu, ostvarila je Helena Vuković, a glume i Rijad Gvozden, Reshad Strik, Emina Muftić, Franko Mašković, Snežana Vidović, Sanela Krsmanović, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Asja Pavlović i Magdalena Tadić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI