12. izdanje Festivala 'Ja BiH …'

Sarajevski umjetnici tradicionalno u Zagrebu: Dani prijateljstva dva grada 02. do 07. oktobra

Kultura 26.09.23, 12:32h

Sarajevski umjetnici tradicionalno u Zagrebu: Dani prijateljstva dva grada 02. do 07. oktobra
Tijekom cjelokupnog trajanja festivala u Kinu Tuškanac prikazivat će se bogat filmski program poznatih bosanskohercegovačkih autora

 

 

 

 

Dvanaesto izdanje Festivala „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” i ove godine od 02. do 07. listopada zagrebačkoj publici donosi niz kulturnih i umjetničkih događaja uvijek zanimljive sarajevske scene.

 

U ponedjeljak, 02. listopada, od 19.30 sati u Arheološkom muzeju grada Zagreba, Zrinjevac 19, će biti upriličeno svečano otvorenje festivala i „Večer prijateljstva dva grada“ u sklopu kojeg ćete moći uživati u muzičko-poetskom recitalu „Kad sevdah govori“. Na putovanje muzičkom kulturnom baštinom izvedbama najljepših sevdalinki povesti će nas sopranistica Lejla Jusić, gitarist Elvir Solak i glumac Damir Kustura.

 

Tijekom cjelokupnog trajanja festivala u Kinu Tuškanac prikazivat će se bogat filmski program poznatih bosanskohercegovačkih autora.

 

Dan uoči početka festivala, u nedjelju, 01. listopada u 19,00 sati na repertoaru je filmska priča o grupi ljudi koja odlazi na speed dating event. Film "Najsretniji čovjek na svijetu" (2022.), redateljice Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij, premijerno je prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat je Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar.

 

najsretniji-covjek-na-svijetu

 

U utorak, 03. listopada, na programu je „Večer dokumentaraca Al Jazeera Balkans“ u sklopu kojeg će od 19:00 sati biti prikazan dokumentarni film „Svako ima svoj Everest“ (2023.) autorskog dvojca Midhata Mujkića i bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića. Film koji prati Cvitanušićev uspon na Mount Everest, nakon svjetske premijere na nedavno završenom 6. izdanju AJB DOC-a u Sarajevu, dolazi u Zagreb u suradnji sa Al Jazeera Balkans.

 

Filmski program u kinu Tuškanac završava u srijedu, 04. listopada, od 19:00 sati omnibusom „Šta tebi znači BiH?“(2023.). Četiri filma, iza kojih stoje četvero redatelja i petero scenarista, odgovor je mladih filmskih autora na pitanje šta njima znači Bosna i Hercegovina. Ukoliko želite zaviriti u um mlađe generacije, ovaj omnibus, nastao u suradnji i finansiran od Konrad Adenauer Fondacije BiH i Sarajevo Film Academy, može biti idealan izbor za vas.

 

U petak, 06. listopada, u Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, održati će se specijalni IN MEMORIAM program posvećen Vlatku Filipoviću (1936.- 2019.), višestruko nagrađivanom redatelju i scenaristu, jedanom od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma. S početkom u 19,00 sati možete pogledati njegov igrani film

 

„NASTOJANJAE„ (1982.) o slikaru koji svojim djelima pokušava izaći iz ustaljenih vidika, te dokumentarni film “Hop-jan” (1965.) - poetski eseji posvećeni čovjekovom radu i opstanku u surovoj prirodi, poznat i kao film o bračkom kamenu.

 

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a detaljnije informacije o programu pogledajte na Facebook stranici Festivala.

 

Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” završava u subotu, 07. listopada, glazbom, zabavom i pjesmom na tradicionalnoj COOLturnoj špici koja započinje točno u podne ispred Napretkovog nebodera, gdje će se publici predstaviti glazbenik Vinko Ćemeraš, pobjednik glazbenog natjecanja The Voice Hrvatska, a „domaćini ŠPICE" su i ovog puta Ante Gelo i njegov band.

 

ante-gelo-ja-bih

 

Festival je u posljednjih 12 godina u Zagrebu ugostio brojna imena bosanskohercegovačke kulturno-umjetničke scene, a priliku da promoviraju naše kulturno bogatstvo u Sarajevu, svake godine imaju i brojni hrvatski umjetnici koji svoj rad predstavjaju u sklopu Festivala “Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu”.

 

Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH iz Zagreba u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Napretkovim kulturnim centrom, Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom kao pokroviteljima.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI