Entitet na kredit

Dok Dodik tvrdi da je situacija stabilna, Vlada RS se zadužila po 15. put ove godine!

Front 26.09.23, 10:07h

Dok Dodik tvrdi da je situacija stabilna, Vlada RS se zadužila po 15. put ove godine!
Ekonomski analitičari nisu optimisti kada je riječ o konstantnom zaduživanju Republike Srpske. Nejasno je, kažu, i u šta se novac troši

 

 

Vlada Republike Srpske zadužila se jučer emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi za još 15 miliona maraka.

 

To predstavlja petnaesto zaduženje u ovoj godini, a već drugo zaduženje u septembru.Početkom mjeseca Vlada se zadužila u iznosu od 130 miliona KM. Iako vlasti Republike Srpske iznose tvrdnje da je ekonomska situacija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu stabilna, zaduživanje je postalo rutinska stvar, piše Raport.

 

Premijer Radovan Višković tvrdi da RS, iako se u ovoj godini 15 puta zaduživala, zaključno sa jučerašnjom emisijom obveznica u ukupnom iznosu od 830 miliona maraka, nije prezadužena.

 

I javni i ukupan dug RS su, dodaje Višković, znatno niži od zakonom dozvoljenog limita zaduživanja.

 

"Ovo je najmanji stepen ili najmanji nivo učešća ukupnog i javnog duga u BDP-u od postanka RS do današnjeg dana", tvrdi Višković.


Opozicija najnovije, ali i generalno zaduživanje vlasti RS, ocjenjuje kao pokušaj gašenja žeđi morskom vodom, jer problemi sa zaduživanjem ne mogu vječno da se rješavaju novim zaduživanjem.

 

"Ili će trebati jedna potpuno nova strategija tu ili će ovo doći do jedne tačke u kojoj već i oni koji su investirali do sad u te obveznice će imati rezervu prema politici Vlade", kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, prenosi BHRT.


Ekonomski analitičari nisu optimisti kada je riječ o konstantnom zaduživanju Republike Srpske. Nejasno je, kažu, i u šta se novac troši.

 

"Samo uporedite narednu godinu, ovu godinu i sljedeću koliko još treba duga da se otplati, pa ovaj će se nakalemiti. Ma divno. Divne prognoze za RS", kaže ekonomska nalitičarka Svetlana Cenić.


Republika Srpska je do sada emitovala više od devedeset emisija obveznica.

 

Na ovaj način je građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka.

 

A prije samo dvije sedmice, predsjednik RS Milorad Dodik tvrdio je nešto srugo.

 

"Ekonomska situacija će ostati stabilna. Vladajuća koalicija funkcioniše u skladu sa koalicionim dogovorom", rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta njegovog SNSD-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI