saobraćaj blokiran

Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova još napeta, granični prijelazi prema Srbiji i dalje zatvoreni

Front 25.09.23, 12:27h

Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova još napeta, granični prijelazi prema Srbiji i dalje zatvoreni
Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je priopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda"

 

 

Sigurnosna situacija na sjeveru Kosova oko sela Banjska još je napeta dan nakon što je došlo do oružanog sukoba u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

 

Iz kosovske Policije priopćeno je da je noć protekla mirno te da je tijekom noći nastavljena akcija kako bi se pronašli organizatori napada na policiju.

 

Dva granična prijelaza prema Srbiji Jarine i Bernjak još su zatvorena za promet, a oko sela Banjska raspoređene su policijske snage, dok su svi prilazi blokirani.

 

Specijalni tužitelj za slučaj Sjever Naim Abazi rekao je da su u Banjskoj i Zvečanu locirali nekoliko sumnjivih obiteljskih kuća i vozila u kojima se skriva oružje, a radi se i na identifikaciji ostalih osumnjičenih osoba u vezi s tim slučajem.

 

- Mi idemo u tom smjeru kako bismo identificirali druge osobe koje su uključene u ovu kriminalnu aktivnost -  rekao je Abazi, prenose Reporteri.  

 

Specijalno tužiteljstvo Republike Kosovo sinoć je priopćilo da je privedeno 6 osoba zbog umiješanosti u napad na policiju, a osumnjičeni su za teroristički napad u selu Banjska, općina Zvečan. Tijekom akcije policija je zaplijenila i veliku količinu naoružanja raznih vrsta te nekoliko kamera pomoću koju su identificirali napadače.

 

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je priopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, financijsku i logističku podršku službenog Beograda".

 

Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić  kazao je da je ubojstvo kosovskog policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno te dodao da Albin Кurti želi uvesti Srbiju u sukob s NATO-om.

 

Vučić je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror", prenosi Hina.

 

Dužnosnici međunarodne zajednice - od veleposlanika vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a - osudili su u nedjelju napad na kosovsku policiju, zatraživši "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".

 

Na Kosovu je danas dan žalosti u povodu smrti policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru zemlja, a odgođena je i sjednica Predsjedništva kosovske Skupštine.  

 

"Državna žalost bit će u ponedjeljak, a državni protokol je zadužen da poduzme sve potrebne radnje za provođenje ove odluke", navodi se u priopćenju Predsjedništva Kosova.

 

Napetosti na Kosovu traju od sukoba u svibnju u kojima je bilo ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

 

Novi krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

 

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

 

(FENA/af)

 

 

BLIN
KOMENTARI