Foto/ Performans u Sarajevu

Da se nikada više nikome ne dogodi: 'Cvijet istine i nade' izveden na platou preko puta Vijećnice

Hronika 20.09.23, 20:22h

To je simbolika života u Srebrenici nakon genocida i činjenice da naša djeca preuzimaju društvenu odgovornost sjećanja na genocid - poručio je Ćamil Duraković

 

 

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida i Udruženje „Moja adresa“ Srebrenica, organizirali su danas u Sarajevu izvedbu performansa „Cvijet istine i nade“.


Događaj je organiziran u okviru programa obilježavanja 11. jula 1995. godine 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ i ukopa identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.


Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković kazao je da se danas obilježava i 20. godišnjica od osnivanja memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.


- Bitno je istaći da Univerzitet u Tuzli i Akademija dramskih umjetnosti u saradnji sa srebreničkim udruženjem Moja adresa izvodi performans sa djecom Srebrenice. To je simbolika života u Srebrenici nakon genocida i činjenice da naša djeca preuzimaju društvenu odgovornost sjećanja na genocid  - izjavio je za Feni Duraković.


Dodao je da je performans održan prvo u Tuzli, pa danas na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu, te da na taj način „kroz umjetnost prezentiramo i čuvamo sjećanje na genocid, te šaljemo poruku da se nikada više nikome ne dogodi“.


U sklopu performansa hor „Djeca Srebrenice“ je izveo „Srebrenički inferno“.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI