IZLAGANJE NA SKUPŠTINI UN-A

Milanović pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH: 'Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke napore...'

Front 20.09.23, 20:00h

Milanović pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH: 'Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke napore...'
Milanović je istaknuo i kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je s govornice Opće skupštine UN-a pozvao na reformu Vijeća sigurnosti, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova.


- Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza - rekao je Milanović u svom dvadesetak minuta dugom izlaganju, naglasivši kako se „mora očuvati uloga UN-a kao središta globalne suradnje“.


Izrazio je nadu u „istinske napore“ za reformu Vijeća sigurnosti, „glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti“, javlja Hina.


Milanović je na Općoj sjednici u New Yorku govorio o važnosti pitanja 1806 nestalih tijekom Domovinskog rata te o situaciji u susjedstvu na jugoistoku Europe.


Istaknuo je kako Hrvatska podržava europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Europske unije da joj dodjeli kandidatski status.


Naglasio je važnost izbornih reformi u BiH kako bi svi konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim razinama vlasti, što je ključno za buduću stabilnost BiH.


Milanović je izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije, pa pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI