posljedice sagorijevanja

Kako se zaštiti od duhanskog dima? Onaj što se ne vidi, mnogo je lukaviji i opasniji...

Lifestyle 20.09.23, 11:34h

Kako se zaštiti od duhanskog dima? Onaj što se ne vidi, mnogo je lukaviji i opasniji...
Dok je većini poznat koncept pasivnog pušenja, opasnostima pušenja iz treće ruke se ne posvjećuje dovoljno pažnje. Riječ je o materijama koje ostanu nakon pušenja u zatvorenom prostoru, koji se vremenom nakupljaju, posebno na mekim površinama poput tepiha, namještaja i odjeće. Može ostati i na tvrdim površinama poput zidova i podova, uključujući vozila

 

 

 

Jeste li ikad ušli u prostoriju i odmah osjetili neugodan miris duhanskog dima? Ili možda ste primijetili kako vaša koža i kosa zadržava tu neželjenu aromu nakon druženja s pušačem? Ne brinite, niste sami.


Cigarete koje sagorijevaju duhan stvaraju oblake dima koji, osim što su štetni po zdravlje, ostavljaju intenzivan miris koji se lako zadržava u prostoriji. Iako mnogi pušači pokušavaju neutralizirati taj miris svježim zrakom ili osvježivačima zraka, on ostaje. Dim se može zadržati u zraku dugo nakon što je cigareta ugašena, što je potvrdila i studija u kojoj je otkriveno visoko prisustvo tercijarnog dima u kući osobe koja je prestala da puši pre devet godina. 


Dok je većini poznat koncept pasivnog pušenja, opasnostima pušenja iz treće ruke se ne posvjećuje dovoljno pažnje. Riječ je o materijama koje ostanu nakon pušenja u zatvorenom prostoru, koji se vremenom nakupljaju, posebno na mekim površinama poput tepiha, namještaja i odjeće. Može ostati i na tvrdim površinama poput zidova i podova, uključujući vozila.


Problematično je to što se ne vidi, a može sadržati visoke doze štetnih i potencijalno štetnih materija. Takva karakteristika ga čini lukavijim od primarnog i sekundarnog dima koji se mogu izbjeći jer su očigledni.


Dim bez dima. Tako se najjednostavnije može opisati fenomen poznat kao tercijarni dim. Znanstvenici to mnogo preciznije definiraju kada kažu da takva vrsta dima jeste sve ono što se poslije sagorijevanja duhana apsorbira u prostoriji u kojoj se pušilo.


Kako se zaštititi od duhanskog dima?


Prilično je jednostavno: izbjegavajte biti u blizini ljudi koji puše i pokušajte uvjeriti one oko sebe koji puše da prestanu.


Ako ipak ne mogu ili ne žele prestati, posavjetujte ih da pređu na manje štetne bezdimne alternative, poput uređaja koji zagrijavaju duhan i pritom ne stvaraju duhanski dim, vatru ni pepeo. Nude poznat osjećaj i okus, ali bez katrana i drugih štetnih tvari koji se nalaze u duhanskom dimu. 


Zbog eliminacije duhanskog dima, mogu se koristiti u zatvorenim prostorijama. Dodatno, ne dovode ni do pasivnog pušenja te predstavljaju bolju alternativu i za ljude koji se nalaze u blizini pušača. Dakle, nema više zadimljenih prostorija, neugodnih mirisa duhanskog dima na koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu, što je i higijenski benefit koji se ne smije zanemariti. 


Svakako treba imati u vidu da ni ovi proizvodi nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI