Suprotno Dodikovim tvrdnjama

Crnadak razotkrio Dodikovu igru oko Schmidta: 'Dok je bio u Predsjedništvu nikada nije...'

Front 18.09.23, 13:58h

Crnadak razotkrio Dodikovu igru oko Schmidta: 'Dok je bio u Predsjedništvu nikada nije...'
Podsjetio je da je član Predsjedništva dio institucije koja vodi vanjsku politiku

 

 

Prema našim saznanjima iz Ministarstva vanjskih poslova, od momenta kada je Christian Schmidt imenovan u maju 2021. godine, član Predsjedništva, a u to vrijeme je bio Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis MVP-u, niti je usmeno obavijestio ministra da Schmidt ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.

 

Rekao je ovo na današnjoj konferenciji za medije Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

 

Crnadak kaže da to nije uradio niko ni od saradnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

 

- To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetine miliona КM. Dakle, imali su preča posla - rekao je Crnadak.

 

Podsjetio je da je član Predsjedništva dio institucije koja vodi vanjsku politiku.

 

- Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Vijeće ministara, nije uputio nikakav zvaničan dopis ministarstvu vanjskih poslova, niti ih je usmeno obavijestio da se Schmidt ne smije izdati diplomatska iskaznica. Takođe, niti član Predsjedništva, niti predsjedavajući Vijeća ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red - rekao je Crnadak.

 

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu i da ni SNSD, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Christiana Schmidta, osim što su davali izjave.

 

- Izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo - poručio je Crnadak.

 

Кaže da, kada se napravi analiza i sagleda šira slika, u kojoj se nalazi i Schmidtova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjoj Luci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Schmidta u Banja Luku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Schmidta, zaključak je jasan: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega.

 

Crnadak kaže da je čitao istraživanje da je preko 40% ljudi bilo hrabro da izjavi, što znači da ih je bilo i više, da su bili pod pritiskom kako da glasaju na izborima.

 

- Neka Schmidt dobro pročita ovaj izvještaj - poručio je Crnadak.

 

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u Republici Srpskoj da se oglasi oko tri teške i sramotne stvari koje su se desile u svega nekoliko dana.

 

- Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od strane Dodikovog savjetnika, g. Okuke. Samo dan prije toga desilo se prostačko vrijeđanje novinara od strane načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD. I imamo još uvijek nerazjašnjenu dilemu famoznog Кike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika Republike Srpske i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se oko svega toga oglasi. Zašto ćute - pita Crnadak.

 

Na pitanje novinara kako komentariše Šmitov boravak u Banjaluci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

 

- Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno - izričit je Crnadak.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

BLIN
KOMENTARI