ZDRAVSTVENI SISTEM

Potpisani ugovori za finansiranje specijalizacija sa javnim zdravstvenim ustanovama u KS

Hronika 18.09.23, 11:10h

Potpisani ugovori za finansiranje specijalizacija sa javnim zdravstvenim ustanovama u KS
Ministarstvo zdravstva je za ove namjene osiguralo ukupno 4.000.000 KM


 Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će u 2023. godini finansirati 71 specijalizaciju za javne zdravstvene ustanove, čiji je osnivač/suosnivač KS, a sredstva su osigurana u Budžetu KS za 2023 godinu.

 

Danas je Ministarstvo potpisalo ugovore s direktorima javnih zdravstvenih ustanova u kojim će se ove specijalizacije vršiti.

 

Specijalizacije su dodijeljene na sljedeći način: JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo 31 specijalizacija; JU Opća bolnica "prim.dr. Abdulah Nakaš" 26 specijalizacija; JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS jedna specijalizacija; JU Zavod za javno zdravstvo KS četiri specijalizacije; JU Zavod za medicinu rada KS dvije specijalizacije; JU Hitna medicinska pomoć  tri specijalizacije i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu četiri specijalizacije.

 

Ministarstvo zdravstva je za ove namjene osiguralo ukupno 4.000.000 KM.

 

Važno je napomenuti da će za finansiranje dodatnih specijalizacija, koje nisu obuhvaćene Budžetom Kantona Sarajevo za 2023. godinu, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo morati preraspodijeliti sredstva u Finansijskom planu za ovu godinu. Ovime će se omogućiti početak finansiranja još 72 specijalizacije i 25 subspecijalizacija.

 

- Ministarstvo zdravstva KS ostaje posvećeno podršci obrazovanju i razvoju zdravstvenih kadrova u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge u našem kantonu - poručuju iz ovog resornog ministarstva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI