DEPO Puls/publika i domaći film

Podržavate li produkciju i snimanje nastavka najgledanijeg domaćeg igranog filma „Amanet“?

Kultura 16.09.23, 13:32h

Podržavate li produkciju i snimanje nastavka najgledanijeg domaćeg igranog filma „Amanet“?
Najgledaniji bh. film u domaćim kinima u posljednjih 15 godina je djelo nastalo u nezavisnoj produkciji, „Amanet“ Mirze Begovića. Dio filmskih radnika u BiH trenutno izražava nezadovoljstvo zbog odluke Fondacije za kinematografiju da podrži nastavak ovog filma. Šta vi mislite o tome?

 

Ovih dana u medijima se moglo mnogo toga pročitati o događajima vezanim za raspodjelu sredstava Fondacije za kinematografiju. Kao i uvijek do sada, novca je malo, a projekata mnogo, pa samim tim ima i mnogo nezadovoljnih. Jedan od argumenata nezadovoljnih raspodjelom je to što je veliki broj proslavljenih bh. filmskih autora ostao bez podrške za svoje projekte.

 

Iako nije nigdje navedeno, jedan od podržanih projekata koji je izazvao nezadovoljstvo jeste film Mirze Begovića „Testament“. Mnogi u filmskoj zajednici u Sarajevu smatraju da je on filmski anonimus iz Srednje Bosne.

 

 

Upravni odbor i ovogodišnja komisija za izbor projekata imali su druge argumente. Naime, prvi film ovog reditelja i njegove ekipe „Amanet“ imao je tokom 2022. godine preko 40 000 gledalaca i daleko je najgledaniji bh. film u posljednjih 15 godina. Poređenja radi, film je imao znatno  gledalaca nego renomirani drugi naslovi ( „Koncentriši se, baba“ ili „Praznik rada“ Pjera Žalice, pa čak nešto više i od komedije "Deset u pola" Danisa Tanovića) koji su izašli u posljednje tri godine. Znamo i da art filmovi, koji su danas dominantni u produkciji, praktično nemaju publiku u BiH i regiji. Film „Amanet“ nastao je bez podrške države i u nezavisnoj produkciji tima okupljenog oko reditelja Begovića.

 

Očigledno je da je, osim scenarija, to bio razlog da Fondacija za kinematografiju nagradi podrškom novi projekat Begovića i njegove ekipe „Testament“, koji je svojevrsni nastavak uspješnice iz 2022. godine. Ovaj argument nije bez osnove, pogotovo imajući u vidu da je bh. film u posljednjem desetljeću izgubio svoju publiku. Zato se uspjeh „Amaneta“ može shvatiti i kao ohrabrenje autorima i producentima da njihovi projekti, osim festivalskog života, mogu imati publiku u kinima.

 

Begović je snimanje filma "Testament" najavio za oktobar ove godine.

 

Šta vi mislite o tome?

 

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI