"Kultura na ulice"

Uz sjajnu muziku i graffiti battle zatvoreno treće izdanje FASADA festivala

Kultura 15.09.23, 08:45h

Uz sjajnu muziku i graffiti battle zatvoreno treće izdanje FASADA festivala
Sjajna atmosfera koja je obilježila sedmodnevni festival kulminirala je događajem ispred Narodnog pozorišta

 

 

Treće izdanje FASADA festivala zatvoreno je prošle subote uz muziku i graffiti battle, koji su zajedničkim snagama donijeli Sarajevo Matinée, Kultura na ulice i tim FASADA festivala.

 

Sjajna atmosfera koja je obilježila sedmodnevni festival kulminirala je događajem ispred Narodnog pozorišta, gdje je stotine ljudi plesalo uz tonove Alaina, Calkinsa, Coema i 2odda. Prisutni su mogli uživati u graffiti battleu u kojem su učestvovali Thisone (Velika Britanija), Nush Poke (Francuska), Simian Switch (Nizozemska), Ndecc (Japan) i Tizer (Velika Britanija).

 

FASADA festival je ove godine Sarajevo obogatio za još pet murala. Kako je vizija festivala pretvoriti Sarajevo u malu galeriju na otvorenom, ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno revitalizaciji jednog sarajevskog naselja kroz uličnu umjetnost i urbanu kulturu. Murali koje potpisuju Mandioh (Španija), Iota (Belgija), Skio (Francuska), Ives (Nizozemska), te Endo (Srbija) oslikani su u neposrednoj blizini, dajući novo ruho dijelu naselja Višnjik.

 

Osim oslikanih murala, treće izdanje festivala obilježeno je i otvorenjem izložbe “Catching Lines”. Izložba je postavljena u Galeriji Manifesto, a realizirana je zahvaljujući partnerstvu sa nomadskom galerijom Where Next Gallery, čiji kolektiv dolazi iz Velike Britanije i Francuske. Postavljajući pitanje “Šta je grad bez grafita? Šta je svijet bez konekcija?” ova umjetničko-dokumentarna izložba predstavila je preko 60 internacionalnih i lokalnih graffitera, te legendarne fotografije Marthe Cooper koja je svojim objektivom zabilježila početke grafiterske scene u New Yorku 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

Dizajnirana pod motom “Obrazujemo, slikamo, mijenjamo i sarađujemo” FASADA 2023 je pored spomenutih saradnji sa Where Next Gallery, Kultura na ulice i Sarajevo Matinée, realizirala i niz drugih događaja zahvaljujući kolaborativnom djelovanju. Tako je u partnerstvu sa Garden of Dreams priređen cjelodnevni događaj u tunelu Ciglane, a u saradnji sa DUK festivalom iz Čačka, te festivalom Graffiti na gradele sa Brača posjetiteljima priredila panel diskusiju, razgovor s umjetnicima i dvodnevnu radionicu.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

BLIN
KOMENTARI