reakcija

BH novinari: Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN televiziju

Mediji 14.09.23, 18:53h

BH novinari: Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN televiziju
Upravni odbor BH novinara, stoga, poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i koleginicama N1 i BN televizije, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet

 

Upravni odbor Udruženja/udruge 'BH novinari' skreće pažnju na nove, kako navode, neprihvatljvo agresivne političke i sigurnosne prijetnje N1 i BN televizijama, kao i dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integriteta i dostojanstva njihovih novinarki i urednika.  

 

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 12. septembra na pres-konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinović, dopisnicu BN TV iz Banje Luke, kao i sve duge novinare-ke i vlasnika ove televizije, nazivajući ih 'stranim plaćenicima', 'izdajnicima i 'zaštićenima kao međedi', te istovremeno zaprijetio kako će 'doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja' - navode 'BH novinari' u saopćenju za javnost.

 

Kako nadalje navode, isti dan u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV - Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj i odbio odgovoriti na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

 

- Ciljana, neprimjerena i sigurnosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića - navodi se.

 

Iz Udruženja BH novinari, istovremeno, ističu kako je  skandalozan i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH - da se zabrani emtovanje zemaljskog signala N1 na području RS, o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh.Parlament.     

 

Nadalje, Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh. entiteta vodi višegodišnja brutalna, primitivna i sigurnosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara-ki i urednika-ca dvije spomenute privatne televizije (N1 i BN), pluralisitčki orjentirane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

 

- Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su EU standardima slobode medja i izražavanja. Ovaki postupci direktno krše uvjete BiH za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopće dobila priliku početi pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država - navodi se u saopćenju.   

 

Upravni odbor BH novinara, stoga, poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i koleginicama N1 i BN televizije, te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu sigurnost i dovode u pitanje profesionalni integritet.

 

Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije  međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoje ovlasti  i adekvatno reagiraju prema javnim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih djelatnika-ca.

 

(Fena/af)

BLIN
KOMENTARI