FOTO/ U Subotici od 17. do 22. septembra

Magično putovanje u svijet mašte i umjetnosti: Dvije bh. predstave na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu

Kultura 14.09.23, 10:50h

Magično putovanje u svijet mašte i umjetnosti: Dvije bh. predstave na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu
Ove godine predstave dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dva domaća pozorišta, iz Zrenjanina i Subotice

 

 

Piše: Dragana ALBIJANIĆ


Trideseto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu Subotica, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 17. do 22. septembra 2023. godine, na raznim gradskim lokacijama. U Glavnom takmičarskom programu Festival će ugostiti 14 predstava za djecu iz cijelog svijeta, po izboru selektora Festivala, profesora dr Zorana Đerića. 


Raznovrsne su i maštovite, a dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dva domaća pozorišta, iz Zrenjanina i Subotice. 


- Spremite se za magično putovanje u svijet mašte i umjetnosti - poručuju iz organizacije Festivala.

 

amela-vucenovic
Amela Vučenović
jelena-sitar-foto-igor-cvetko
Jelena Sitar, foto: Igor Cvetko

Predstave će ocjenjivati tročlani međunarodni žiri u sastavu: Jaroslav Antonjuk – poljski reditelj, dramaturg i teatrolog, Jelena Sitar - lutkar, pedagog i publicista i Amela Vučenović - glumica i rediteljica, obe ovogodišnje dobitnice nagrade „Mali princ“, i mladi žiri.

 


U takmičarskom programu učestvovaće i dvije predstave iz BiH: „Zmaj i princeze” iz Lutkarskog kazališta Mostar (autor: Kirjakos Argiropulos, režija: Kirjakos Argiropulos i Stanislav Stanev) i „Sedam gavranova”, reditelja Jakuba Maksimova, iz banjalučkog Dječijeg pozorišta. 


Zanimljivo je istaći da su ove godine na repertoaru i predstave dva azijska pozorišta. Dječije  pozorište Instituta za blagostanje Kine  će izvesti predstavu  „Umjetnost rata” (autor: Du Cun, režija: Žao Ji), a pozorište „Play Aree“ iz Južne Koreje predstavu  „Priča o ljubavi jednog drveta” reditelja Čoi Vona.

 

Tradicionalnu Nagradu za životno djelo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu, Festival će ove godine dodijeliti glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i  publicisti i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju.

 

Po prvi put će ove godine biti dodijeljena i novoustanovljena nagrada za izuzetan doprinos teatrološkoj misli „Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za djecu i mlade. Teatrolozi iz cijelog svijeta koji postignu najviše domete u ovoj oblasti biće laureati nagrade koja nosi ime lutkara utemeljitelja pozorišta za djecu u Subotici. Ovogodišnji  dobitnik  je profesor dr Zoran Đerić.

 

djeciji-festival-subotica-2023


Tokom trajanja Festivala, od 18. do 21. septembra, biće održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umjetnosti za djecu i mlade, na temu „Vrijeme i odgovornost u pozorištu za djecu i mlade”. Ustanovljen 2009. godine, Forum je osmišljen kao višegodišnji projekat koji za osnovni cilj ima promociju promišljanja pozorišne umjetnosti namijenjene djeci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvu. Na ovogodišnjem Forumu učestvovaće 30 izlagača iz 16 zemalja pod  rukovodstvom dr Marijane Prpe Fink.

 

djeciji-festival-subotica-2023-foto-damir-vujkovic

Foto: Damir Vujković


- Pozorišne lutke nisu samo igračke, već i čarobne putanje koje nas vode ka uzbudljivom svijetu maštovitosti, učenja i odrastanja. Kroz igru i improvizaciju, djeca se mogu utopiti u svijet različitih likova, stvarajući priče i scenarije iz svojih osobnih dubina mašte. Učimo ih da misle izvan okvira, da budu kreativni i da se izražavaju na jedinstven način - artikulišu svoju misiju organizatori Festivala.

(https://www.facebook.com/lutfestsubotica)

 

Prateći program Festivala činiće četiri radionice namijenjene kako profesionalcima, tako i roditeljima i djeci različitog uzrasta, izložbe i promocije knjiga, kao i bogat program u okviru selekcije „Trgovi i ulice”.

 

djeciji-festival-subotica2-2023-foto-damir-vujkovicFoto: Damir Vujković
KRATKA HISTORIJA FESTIVALA
Međunarodni festival pozorišta za djecu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvjetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu, ali i sa prostorom za druge umjetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvitku pozorištaa za djecu u Srbiji i šire. 
Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umjetnosti za djecu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Subotica dodijeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti. 
Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. godinu, koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA/ Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje/).   

 

 

(DEPO PORTAL/ad)    

BLIN
KOMENTARI