REAGIRANJE

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo

Kultura 13.09.23, 11:19h

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo
Naše udruženje je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju Sarajevo ponište iz niza razloga

 

 

Povodom jučerašnjeg saopćenja da će Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornog lica Udruženja redateljica i reditelja BiH, iz ovog udruženja stiže demanti koji u cjelosti prenosimo u nastavku: 

 

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode (nepotpunog) Upravnog Odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji su se pojavili u medijima 12. 09. 2023., a vezani su za naše aktivnosti.


Saopštenje predsjednika Upravnog odbora Antonia Beusa je još jedna u nizu obmana javnosti i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te još jedna medijska dimna bomba koja za cilj ima sakriti brojne nezakonitosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.


Naše udruženje je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju Sarajevo ponište iz niza razloga, a u skladu sa datim ovlaštenjima, našu inicijativu je potpisao sekretar. Nakon što su određene produkcijske kuće uložile prigovor i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila sporne odluke, informisani smo da je Fondacija za kinematografiju Sarajevo uprkos odluci Vlade FBiH, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć.


Dakle, objave o pokretanju krivične prijave protiv generalnog sekretara Udruženja reditelja i rediteljica imaju za cilj da se zataška zloupotreba Fondacije za kinematografiju Sarajevo.


Udruženje rediteljica i reditelja BiH želi da informiše javnost o nizu nezakonitih radnji Predsjednika upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, te u prilogu dostavljamo samo dio koji se tiče razloga za obaranje posljednjeg Konkursa za raspodjelu sredstava. Dajemo punu podršku Vladi Federacije BiH koja je jednoglasno krenula u obračunavanje sa kriminalom u Fondaciji.


Udruženje rediteljica i reditelja BiH:


Aida Begić
Sabrina Begović
Alen Drljević
Nenad Dizdarević
Nermin Hamzagić
Zdenko Jurilj
Nedim Karalić
Faruk Lončarević
Tanja Miletić Oručević
Alen Šimić
Danis Tanović
Ines Tanović
Srđan Vuletić
Pjer Žalica
Jasmila Žbanić

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI