PRIČA O PRINCEZI ALICE

Freud je seksualne frustracije liječio okrutnom metodom: Način na koji je živjela svekrva kraljice Elizabete je jeziv

Nedjeljni magazin 10.09.23, 14:17h

Freud je seksualne frustracije liječio okrutnom metodom: Način na koji je živjela svekrva kraljice Elizabete je jeziv
Udajom je princeza Alisa prihvatila pravoslavlje i okrenula se vjeri, fanatično. Nakon što su protjerani iz Grčke, stanje joj se pogoršalo i dijagnosticirana joj je shizofrenija, a 1930. završila je u psihijatrijskoj bolnici u Švicarskoj gdje ju je, prema dostupnim dokumentima, liječio slavni Sigmund Freud

 

 


Princeza Alice oduvijek je bila tajanstvena. O majci princa Philipa se uvijek šutjelo, a sada znamo i zašto.


Princeza Alice rođena je 1885. godine u dvorcu Windsor, kao praunuka kraljice Viktorije. Bila je gluha od rođenja, no kasnije joj to nije stvaralo velike probleme jer je naučila čitati s usana, prvo engleski i njemački, a nakon udaje i grčki, a potom i francuski. Njezina je baka poticala njezinu želju za učenjem i snalaženjem, piše Stil.rs.


- Vidite, ako Alice ne čuje i ne razumije o čemu pričamo, važno je da to ne ponavljamo. Tako će se bolje koncentrirati da pronađe svoj put i to će joj pomoći kasnije u životu - navodno je bila uputa njezine bake, princeze Alice od Velike Britanije, po kojoj je i dobio ime.


Udala se za princa Andreija od Grčke i Danske 1903. godine i preselila se iz palače Windsor živjeti u Atenu. Bili su vrlo imućna obitelj, a pretpostavlja se da je samo za vjenčanje princeza Alisa od ruskog cara i carice dobila tijaru vrijednu današnjih 14 milijuna američkih dolara.


Princeza Alice i grčki princ Andrey, četvrti sin grčkog kralja Georgesa, imali su petero djece, od čega samo jednog sina - princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II.


Njihov brak nije bio idiličan, a ogorčena suprugovim tretmanom i lošim ponašanjem, princeza Alice odlučila je sina jedinca poslati na studij u Englesku.


Tako se već u ranom djetinjstvu, sa samo deset godina, princ Philip našao sam, okružen daljom rodbinom u novoj zemlji, koju je kasnije prihvatio kao svoju domovinu.


Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata, grčka vlada poduprla je sile Antante, ali je 1917. kralj Konstantin I., brat princa Andreja, bio prisiljen abdicirati u korist svog mlađeg sina Aleksandra zbog njegovih pronjemačkih stavova i sukoba s grčka vlada, pa je kraljevska obitelj protjerana iz Grčke.


Kad su se stvari malo smirile, vratili su se u Grčku, no nedugo nakon toga princ Andrej je uhićen i optužen za loš učinak u Grčko-turskom ratu, u kojem je njegova zemlja izgubila veliki dio teritorija. Obiteljska kriza ponovno šalje princezu Alice u bijeg. Ovaj put je s djecom pobjegla u Pariz. Njezin brak s princem Andrejem već je prije toga bio u krizi, a to ih je dodatno razdvojilo.


Nasilni i zlonamjerni suprug na kraju je do smrti živio u Monte Carlu, a preminuo je u 62. godini života.


Kriza identiteta, mentalni poremećaji i pomoć Sigmunda Freuda


Udajom je princeza Alisa prihvatila pravoslavlje i okrenula se vjeri, fanatično. Nakon što su protjerani iz Grčke, stanje joj se pogoršalo i dijagnosticirana joj je shizofrenija, a 1930. završila je u psihijatrijskoj bolnici u Švicarskoj gdje ju je, prema dostupnim dokumentima, liječio slavni Sigmund Freud.

 

freud


- Moja jadna Alice je u prilično nenormalnom stanju. Ima vizije Krista i tvrdi da će uskoro poslati Božju poruku svijetu - napisala je Victoria od Hessea i Rajne, majka princeze Alice, u svojim pismima iz tih davnih vremena.


Nasilno je odvedena u sanatorij, a tim liječnika predvođen Freudom podvrgnuo ju je agresivnim medicinskim tretmanima.


- Freud je zaključio da su religiozne zablude princeze Alice bile proizvod seksualne frustracije i preporučio rendgensko snimanje njezinih jajnika kako bi se smanjio njezin libido i podvrgavanje elektrošokovima - izvijestio je tada The Psychologist.


Pretpostavlja se da je njegov tretman princeze Alice zapravo bio namijenjen izazivanju rane menopauze.


Tih godina obitelj ju je potpuno napustila i zaboravila, kćeri su joj se udale za njemačke političare, pristaše nacističkog pokreta, a istovremeno, sa zahuktavanjem odnosa i početkom Drugog svjetskog rata, princ Philip pridružio se britanskoj mornarici. Grčko-britanska kraljevska obitelj bila je raštrkana diljem svijeta, na suprotnim stranama zaraćenih sila.


Ponovno su se sreli tek na sprovodu princeze Cecilije. Sina je prvi put vidjela tek 1937. godine, na sprovodu svoje kćeri i Filipove sestre, koja je s mužem i dvoje djece poginula u zrakoplovnoj nesreći.


Njen hendikep od rođenja, propali brak, a na kraju i nepovezanost s obitelji i ratno stanje u Europi okrenuli su je vjeri. Nakon što je puštena iz mentalne ustanove, iako se nikada nije zavjetovala, princeza Alice u potpunosti se posvetila vjeri i pomaganju potrebitima, a samoinicijativno je obukla odoru časne sestre po kojoj je kasnije bila prepoznatljiva.


Osnovala je humanitarnu udrugu Marta i Marija u kojoj je podučavala medicinske sestre te njegovala bolesne i ranjene.


Ali stigma mentalne bolesti i želja da se zaštiti privatnost kraljevske obitelji ostavili su Alice gotovo napuštenom i skrivenom, o čemu dalje možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI