FOTO/ PONOSAN U CENTRU SARAJEVA

Kralj Tvrtko I Kotromanić iz svih uglova: Pogledajte sve detalje pa (pro)sudite sami - kako vam se dopada?

Kultura 30.08.23, 19:49h

I dok se na političkoj sceni vode rasprave kome pripada čuveni bosanski ban Tvrtko, nasljednik moćnog vladara Stjepana II Kotromanića, te da li spomenik treba biti u Sarajevu ili u Banjaluci, ili i u Sarajevu i u Banjaluci, čaršija raspreda o drugim detaljima... Nekima se dopada, nekima ne, ali o ukusima, davno je rečeno, ne treba raspravljati

 

 


Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, podignut u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH nakon brojnih peripetija i izmjena lokacija, i dalje je vruća tema u glavnom bh. gradu, ali i u drugim dijelovima države.

 


I dok se na političkoj sceni vode rasprave kome pripada čuveni bosanski ban Tvrtko, nasljednik moćnog vladara Stjepana II Kotromanića, te da li spomenik treba biti u Sarajevu ili u Banjaluci, ili i u Sarajevu i u Banjaluci, čaršija raspreda o drugim detaljima... Nekima se dopada, nekima ne, ali o ukusima, davno je rečeno, ne treba raspravljati.  


Sama gradonačelniva Sarajeva Benjamina Karić je uz postavljanje spomenika, između ostaloga pojasnila:


- Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju smo povodom njegovog postavljanja mogli organizovati. Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce.
Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših gradjana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine.


A mi vam donosimo fotogaleriju - spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću iz svih uglova, pa sudite - kako vam se dopada...

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI