TAKMIČARSKI PROGRAM - DOKUMENTARNI FILM 29. SFF-A

'Šta da se radi': Film o propasti koncepta života kojim su živjeli naši roditelji na ovim prostorima

Kultura 13.08.23, 21:15h

'Šta da se radi': Film o propasti koncepta života kojim su živjeli naši roditelji na ovim prostorima
Kad nešto uspijemo napraviti, kad dođemo u šansu da nešto mijenjamo ili u svojim životima ili u političkim konstelacijama moramo razmisliti šta da radimo. To je pitanje ovog filma - podvukao je reditelj Goran Dević

 

T

 


Dokumentarni film "Šta da se radi?" reditelja Gorana Devića prikazan je večeras u okviru Takmičarskog programa – Dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala.

 


Željko je šef sindikata Tvornice vlakova Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubistvo nakon velikih javnih protesta i unutarsindikalnih sukoba. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti planove vlade, po nalogu EU, da tvrtku odvede u stečaj. Film ima strukturu od tri čina. Prvi dio čini dokumentarna građa snimljena opservacijskom metodom. Drugi dio snimljen je deset godina kasnije. Treći je fiktivni dio.


Dević je u izjavi za Fenu kazao da je "Šta da se radi" film o tome kako smo se od jedne industrijske zemlje, od jedne zemlje koja živi od svog rada, od jedne zemlje koja gradi stanove svojim radnicima pretvorili u zemlju zaraslih livada i šoping centara.


- Moj film govori o propasti koncepta života kojim su živjeli naši roditelji na ovim prostorima - ocijenio je Dević.


Pitanje "Šta da se radi?" smatra Dević treba prethoditi svakom djelovanju.


- Kad nešto uspijemo napraviti, kad dođemo u šansu da nešto mijenjamo ili u svojim životima ili u političkim konstelacijama moramo razmisliti šta da radimo. To je pitanje ovog filma - podvukao je reditelj Goran Dević.

 

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI