prava reakcija život znači

Kobni potezi na moru: Kardiolog pojašnjava šta je to 'hladan šok' i kako izbjeći njegove fatalne posljedice?

Lifestyle 24.07.23, 10:40h

Kobni potezi na moru: Kardiolog pojašnjava šta je to 'hladan šok' i kako izbjeći njegove fatalne posljedice?
U slučaju nastanka hladnog šoka stoga jednostavno plutajte 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tijela i disanje stabiliziraju, možete ponovno zaplivati

 

 

Temperature ovih dana dostižu maksimalce pa se većina građana i gostiju nam iz raznih zemalja od jutra do mraka kupa u znoju. Oni sretniji, bliži moru, rijeci ili jezeru imaju tu divnu mogućnost trenutačnog osvježenja. No, i tu treba biti oprezan!


Bez obzira koliko vama bilo vruće i koliko ste nestrpljivi, nagli skok u vodu pri visokim temperaturama može rezultirati tragičnim posljedicama. Sve zbog efekta koji struka naziva hladan šok i koji je potencijalno smrtonosan, piše Morski.hr.


Smoči se prije nego skočiš


Gotovo da nema osobe koja živi kraj mora, a u životu nije primila ovaj savjet od majke ili nane, none, bake... Bez obzira koji naziv vi odabrali poanta je uvijek ista. More (ali i rijeke ili jezera) treba poštivati u svim situacijama jer naizgled sitne greške mogu biti fatalne.


Hladan šok je odgovor vašeg organizma na iznenadni doticaj (zagrijanog) tijela s hladnom vodom.  A što se to u tijelu točno događa prilikom nastanka hladnog šoka otkrio nam je kardiolog Dražen Šebetić iz Poliklinike Šebetić:


- Nakon izlaganja visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih žila – arterija i vena. Pri naglom ulasku u vodu koja je vrlo hladna ili hladnija od zraka, tijelo reagira na suprotan način te naglo stišće krvne žile. Ovo potencijalno dovodi do grča krvnih žila i porasta tlačnog opterećenja srca što kod srčanih bolesnika ili osoba koje boluju od tlaka može dovesti do akutnog popuštanja srca i nagle smrti  - kaže ovaj liječnik.


Čuvati se svakako moraju svi, a ne samo osobe svjesne svojih srčanih problema ili osobe starije životne dobi koje ionako u vodu ulaze "pola sata". Hladan šok ne bira, a ona stara, mladost - ludost  vjerojatno i stoji iza crne statistike koja kaže kako većina žrtava hladnog šoka ima manje od 30 godina. I uglavnom su muškog spola.


Stoga se prije ulaska u zonu osvježenja ovog ljeta:


- poprskajte morem/vodom i smanjite temperaturu svog tijela
- nikako ne skačite ili utrčavajte odmah nakon sunčanja
- pijte puno tekućine i koristite zaštitni faktor
- ne ulazite u more/vodu prepunoga želuca

 

Prava reakcija život znači

 

Scenarij ne mora uvijek biti onaj ljetni.

 

Hladni šok osim nestrpljivih kupača, mogu doživjeti i nautičari koji su nesretnim spletom okolnosti pali u more, rijeku ili jezero tijekom zimskih mjeseci. Što god bio slučaj dobro je znati kako postupiti onda kada se hladan šok već dogodi jer to može značiti razliku između života i smrti.

 

Kod hladnog šoka osnovno je pravilo ignorirati prirodni ljudski instinkt preživljavanja i prestati mahnito plivati. Ova naizgled spasonosna taktika zapravo je potencijalno smrtonosna zamka i najgora odluka koju možete donijeti. Dodatno napreže srce, hladi kožu i potencijalno puni pluća vodom. Ishod je moguće utapanje.

 

U slučaju nastanka hladnog šoka stoga jednostavno plutajte 60-90 sekundi. Nakon što se temperatura tijela i disanje stabiliziraju, možete ponovno zaplivati.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI