vrijedi isprobati

Savršena zamjena: Ova biljka može vam pomoći da snizite temperaturu u stanu, ako nemate klimu

Lifestyle 19.07.23, 12:02h

Savršena zamjena: Ova biljka može vam pomoći da snizite temperaturu u stanu, ako nemate klimu
Porijeklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uslovima

 

Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu. Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja vazduha i upijanja toplote, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, preživi. 

 

Među svim vrstama biljaka, neke imaju nevjerovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lijepog cvijeta.

 

Naprimjer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna, ima sposobnost pročišćavanja vazduha u kući, uspjeva na skrovitim mjestima, dobro se prilagođava gotovo svakom prostoru, zahtijeva malo pažnje i upija malo ljetnje toplote, prenosi City Magazine.

 

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahtjeva mnogo održavanja.

 

Porijeklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uslovima. 

 

Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. 

 

Ovaj noćni proces podrazumijeva da sanseverija tokom noći oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kojem se nalazi. 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI