Upozorenje

Ne otvarajte ovaj link na Facebooku: Radi se o ozbiljnoj prevari

Tehno 06.07.23, 15:37h

Ne otvarajte ovaj link na Facebooku: Radi se o ozbiljnoj prevari
Nakon što korisnici kliknu, link ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele pročitati vijest, moraju upisati svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka

 

 

Zabrinjavajuća internetska prevara na društvenoj mreži "Facebook" izaziva zabrinutost javnosti i poziva na oprez.

 

Ova prevara je i ranije kružila internetom, a pokazala se prilično “uspješnom” jer korisnicima Facebooka donosi lažne informacije o nečijoj smrti, prenosi City Magazine.

 

- Vidi ko je poginuo, u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao”, uz link koji bi trebao predstavljati video dotične nesreće, dobit ćete kao poruku nekog bliskog. Kako se u njima ne spominje tko je preminuo, korisnici često i ne razmišljajući kliknu na njih, izlažući se problemima kao što su širenje virusa, prevare, krađa podataka i slično.

 

Nakon što korisnici kliknu, link ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele pročitati vijest, moraju upisati svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka.

 

Time ih, naravno, predaju prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Također, time dolazi i do preuzimanja programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

 

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva je taj što se, nakon što neko nasjedne na nju, ista poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primatelji neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times.

 

Što činiti ako vam dođe ovakva poruka? Najbolje je činiti – ništa. Možete samom Facebooku prijaviti opasnost ili spam, ili kontaktirati osobu koja dijeli link i saopćiti joj da je u opasnosti.

 

Ako ste pak već kliknuli na link i upisali svoje podatke, morate biti brzi. Odmah idite na svoj Facebook profil i, ako još uvijek imate pristup, promijenite lozinku. Nikako nemojte koristiti lozinku koju ste već koristili negdje drugdje ili ranije.

 

Provjerite tačnost podataka na vašem profilu. Provjerite gdje ste sve prijavljeni i odjavite sve uređaje koji su vam nepoznati. Na kraju, obavezno uključite autentifikaciju kako bi za bilo kakvu prijavu bilo potrebno potvrditi identitet ne samo lozinkom nego i dodatnom provjerom.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI