ZANIMLJIV KOMENTAR/ Ferman stig’o iz Stambola

Vjeruje li zaista Mehmet Cengiz da će mu medijsko uvlačenje Nikšiću, kao Izetbegoviću, donijeti novu milijardu?!

Mediji 17.06.23, 17:53h

Vjeruje li zaista Mehmet Cengiz da će mu medijsko uvlačenje Nikšiću, kao Izetbegoviću, donijeti novu milijardu?!
Medijskim instrukcijama koje je navodno dao, pokušava li ovaj turski biznismen (blizak Erdoganu) stvoriti oblak amnezije u kojem će svi zaboraviti njegovu poslovno-političku bliskost sa Bakirom Izetbegovićem?

 

 

 


Da bi pojedini mediji iz širokog zelenog spektra mogli preko noći promijeniti svoju uređivačku politiku i napustiti tvrdokorni, radikalno-desni SDA-ov narativ – špekulira se već duže vrijeme, a sve glasnije formiranjem nove vlasti.


Tako se već mjesecima govori kako je jedan od jačih medijskih izdavača spreman napraviti uređivački zaokret nakon što je postao svjestan da je opcija koju je strastveno, zagriženo, brutalno (nekad i kontraproduktivno) gurao – izgubila.


Radi se o Mehmetu Cengizu, turskom građevinskom mogulu, koji je za vrijeme SDA-ove vladavine dobio ogromne poslove u BiH, a kao kusur iznikli su mediji koji su čiji je zadatak bio prost – idealizirati bračni par Izetbegović, a protivnike vrijeđati i dehumanizirati na najrigidnije načine, piše Raport.


Sad kada je SDA izgubila vlast, Cengiz smatra da je nezavidnom položaju pa pokušava tražiti nove partnere, a prvi korak je valjda – medijski zaokret.


A da se on (medijski zaokret) desio izvijestio je jutros portal Istraga, inače često dobro obaviješteni medij posebno iz krugova koji su bliski SDA-u i DF-u.


Prema pisanju ovog portala, u medijske kuće pod jednim krovom – Faktor i Stav – stigla je naredba Cengiza da ne napadaju više Nermina Nikšića.


Parlaleno, medijskim spinovanjima i preko raznih emisara, Cengiz se sad pokušava predstaviti kao čovjek blizak Nikšiću, i SDP-u, jer je prvi posao u BiH dobio za vrijeme njegovog prvog mandata.


Time, a i medijskim instrukcijama koje je navodno dao, ovaj turski biznismen (blizak Erdoganu) vjerovatno pokušava stvoriti oblak amnezije u kojem će svi zaboraviti njegovu poslovno-političku bliskost sa Bakirom Izetbegovićem.


Pored toga što su Cengizovi mediji koristili za politički odstrel, diskreditaciju i širenje najbrutalnijih laži o ljudima koji zasmetaju prvo Sebiji, a onda i Bakiru Izetbegoviću, jasno je da je postojala dobro uvezana poslovna shema.


Sve institucije – bilo kantonalne, federalne ili državne – kojima su rukovodili SDA-ovci, bile su dužne plaćati pretplatu za opskurni stranački bilten Stav, a paralelno s tim imati marketinške ugovore sa Cengizovom medijima.


Drugo, prema podacima koje navodi i portal Istraga, Cengizova kompanija za gradnju cesta dobila je za vrijeme vladavine SDA – poslove u vrijednosti od preko jedne milijarde KM!


I od tih para, Cengiz je finansirao medije koji su radili u službi SDA.


Kako piše Raport u komentaru, nije do kraja jasno kako je Cengiz dobivao sve poslove i da li tu ima sukoba interesa u smislu da npr. Autoceste FBiH plaćaju reklamiranje poslova koje radi Cengiz na autoputu u BiH i to na medijima koji su u vlasništvu Cengiza!?


No, očito je da Cengiz, koji je duboko ušao u glib sa SDA, sad pokušava da se predstavi kao čovjek blizak Nikšiću, gušeći pri tome svoje medije kako mu ne bi stvarali problem – a paralelno ih (prećutno) nudeći novoj vlasti za promociju.


Konačni cilj je dobiti još jednu milijardu – ovaj put od uvlečanjem Nikšiću, a izbjeći eventualno propitivanje funkcioniranje njegovih kompanija i procesa dobivanja višemilionskih poslova na izgradnju autocesta u FBiH. A, kao prečicu do cilja, Cengiz očito vidi uvlačenje Nikšiću…, zaključuje se u tekstu Raporta.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI