Trka bez pravog pobjednika

Izbori u Crnoj Gori: Ovo su moguće opcije za fomiranje nove vlade, hoće li oštri neprijatelji u koaliciju?

Front 12.06.23, 10:08h

Izbori u Crnoj Gori: Ovo su moguće opcije za fomiranje nove vlade, hoće li oštri neprijatelji u koaliciju?
Bošnjačka stranka osvojila je šest mandata, što je dosadašnji rekord za ovu stranku

 

 

Pokret Evropa sad pobjednik je vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Crnoj Gori na osnovu 98,7 posto prebrojanih glasova, objavio je Centar za monitoring izbora (CEMI).

 

Taj pokret osvaja 23 mandata, a slijedi Demokratski pokret socijalista (DPS) sa 21.

 

Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’, stranaka bivšeg Demokratskog fronta, dobila je 13, a koalicija URA-e i Demokrata ‘Aleksa i Dritan’ 11 mandata.

 

Bošnjačka stranka osvojila je šest mandata, što je dosadašnji rekord za ovu stranku, a SNP i Demos po tri mandata.

 

U crnogorski Parlament ulaze još i manjinske partije, a to su Albanski forum sa dva, te Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa sa po jednim mandatom.

 

Pokret ,,Evropa sad“ sinoć je proglasio pobjedu na izborima i Milonka Spajića najavio kao novog premijera Crne Gore.

 

Spajić je istakao da je ostvaren dobar rezultat i da očekuju da se vlada što prije formira.

 

- Za manje od godinu postali smo najveća stranka u Crnoj Gori uprkos svim pritiscima, zloupotrebi državnih resursa i svemu čemu ste svjedočili. Zadovoljni smo rezultatom. Mi smo ostvarili dobar rezultat - rekao je Spajić. 

 

Nosilac liste ,,Zajedno“, v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, kazao je u štabu te koalicije da je DPS, nakon izbora, najjači politički subjekt u Crnoj Gori.

 

- Nakon prebrojavanja svih glasova DPS ima 18 mandata, Pokret ,,Evropa sad“ 17, što potvrđuje činjenicu i okolnost da je DPS jači i od čelika – kazao je on.

 

Koje su kombinacije za sastavljanje vlade moguće?

 

Pokret Evropa sad, koalicija Hrabro se broji, manjinske partije

 

Prije izbora, bila je ovo opcija koja bi na kladionicama bila najsigurnija opcija.

 

Međutim, već u izbornoj noći lider najjače liste Milojko Spajić isključio je mogućnost saradnje sa pokretom Ura dosadašnjeg premijera Dritana Abazovića, piše BBC na srpskom.

 

Iako bi po brojevima mandata ova opcija bila izvodljiva, Spajić sada na nju ne želi da pristane, razočaran dovođenjem u vezu sa Do Kvonom, uhapšenim korejskim kraljem kriptovaluta.

 

Pokret Evropa sad, Demokrate, SNP-Demos, manjinske partije

 

U ovakvoj vladi, svaki poslanički mandat bio bi bitan - ukoliko bi uopšte i mogla da se formira, jer se SNP-Demos nalazi na ivici cenzusa.

 

Ipak, formiranje takve koalicije zahtjevalo bi raskid jedne već postojeće: Hrabro se broji morala bi da prestane da postoji, jer je Ura Dritana Abazovića neprihvatljiv partner za PES.

 

Lidera Demokrata Aleksu Bečića čeka težak zadatak promišljanja da li da ostane lojalan sadašnjem partneru, sa kojim već ima dugogodišnji odnos koji se kretao od navodno čvrste saradnje, do javnih svađa i optužbi.

 

Pokret Evropa sad, Za budućnost Crne Gore, manjinske partije

 

Razlike o nekim od ključnih spoljnopolitičkih pitanja - članstva Crne Gore u NATO-u, usaglašenosti spoljne politike sa Evropskom unijom, priznavanje Kosova - mogle bi da budu nepremostive za formiranje ovakve vlade.

 

Koalicija Za budućnost Crne Gore, naslednica nekadašnjeg Demokratskog fronta, i Pokret Evropa sad imaju suštinske razlike o važnim temama, pa je sklapanje ovog pakta značajno teže.

 

- Tu biste imali previše ideološki različitih partnera, koji zajedno ne bi mogli da vuku priču koja se tiče evropskog puta Crne Gore - kaže Marko Pejović, programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj, za BBC na srpskom.

 

Pokret Evropa sad, Demokratska partija socijalista, uz manjinske partije

 

Po broju glasova i njihovoj strukturi, bila bi ovo najstabilnija i najjednostavnija kombinacija za formiranje nove vlade Crne Gore.

 

Ipak, lider PES-a nije podržao ovu opciju u izbornoj noći, ali je pitanje da li će moći da istraje u tom čvrstom stavu.

 

DPS je u poslednjih mjesec dana promijenila rukovodstvo, pa potencijalni partneri ove stranke još iščekuju da vide kako će se razvijati u budućnosti.

 

Demokratska partija socijalista, Hrabro se broji, manjinske partije

 

Koalicija oštrih neprijatelja ne čini se vjerovatnom, ali ne treba zaboraviti da je prethodna vlada Dritana Abazovića izglasana upravo uz podršku DPS-a.

 

Ipak, upravo je DPS tu vladu i srušio, tako da je teško vjerovati da bi se ovakva kombinacija mogla dogovoriti.

 

Manjinska podrška vlasti Pokreta Evrope sad

 

Crna Gora je u ove izbore ušla sa manjinskom vladom Dritana Abazovića kojoj je uskraćena spoljna podrška DPS-a, a poslije izbora mogla bi da osvane sa - manjinskom vladom uz spoljnu podršku DPS-a.

 

Kabinet Milojka Spajića u tom slučaju imao bi stabilan broj poslanika u skupštini, ali je pitanje da li bi stranka koju je donedavno predvodio Milo Đukanović bila zadovoljna da mu pruža podršku, a bez ministarskih mjesta.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI