Generalna direktorica RCB Nanotehnologija Sarajevo

Hanadi Džabić, mlada žena koja se iz Njemačke vratila u BiH: 'Žene su uspješne i u dominantno muškim industrijama'

ŽENA iN 09.06.23, 17:05h

Hanadi Džabić, mlada žena koja se iz Njemačke vratila u BiH: 'Žene su uspješne i u dominantno muškim industrijama'
Današnje žene su visoko obrazovane, samopouzdane, proaktivne i usmjerene na izgradnju karijeru sa svrhom, i kao takve imamo sve predispozicije da neravnopravnost po bilo kojoj osnovi između muškaraca i žena u poslovnom svijestu ostavimo u prošlosti - smatra mlada i uspješna Hanadi Džabić

 


Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija Sarajevo, danas je imala priliku da svoja iskustva o izazovima s kojima se suočavaju liderke u dominantno muškoj industriji podijeli sa učesnicama sesije Mentorstvo Festivala savremene žene u Tuzli.


Festival savremene žene već šestu godinu za redom slavi i promoviše ženski uspjeh, povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijeloga svijeta.


- Zahvalna sam na prilici i pozitivno sam iznenađena interesovanjem za ovu sesiju. Doista je potrebno da koristimo svaku priliku da razbijamo predrasude i stereotipna poimanja žena, pogotovo mladih žena, na liderskim pozicijama – ističe Hanadi Džabić i dodaje:  


- Današnje žene su visoko obrazovane, samopouzdane, proaktivne i usmjerene na izgradnju karijeru sa svrhom, i kao takve imamo sve predispozicije da neravnopravnost po bilo kojoj osnovi između muškaraca i žena u poslovnom svijestu ostavimo u prošlosti.

 

hanadi-dzabic-1


RCB Nanotehnologija iz Sarajeva prva je kompanija u svijetu za proizvodnju obnovljenog carbon blacka i proizvoda baziranih na spojevima silicija i cinka bez karbonskog otiska na okoliš. To ne bi bilo moguće bez revolucionarne nanotehnologije – patenta razvijenog u saradnji sa Fraunhofer institutom u Njemačkoj. Za odabir BiH kao lokacije za investiciju u proizvodnju zaslužna je upravo Hanadi.


- U korporativnom svijetu nije dovoljno biti na menadžerskoj poziciji i imati mjesto za stolom. To je tek početak razvoja. Žene trebaju voditi, pokazati svoj potencijal, komunicirati samopouzdano i bez straha, bez obzira s kim razgovaraju jer upravo naša riječ pomaže u oblikovanju novih poslovnih procesa – objašnjava.

 

hanadi-dzabic-festival-savremene-zene


Hanadi služi i kao primjer mlade žene koja se iz Njemačke vratila u BiH sa svrhom – da vodi proces uspostave kompanije koja je pionir u svojoj oblasti.


– Bit će mi drago ako moj primjer i iskustvo motiviše mlade ljude da se vrate odnosno ostanu u BiH, da pokažemo da sa pametnim, obrazovanim i vrijednim mladim i ženama i muškarcima možemo parirati razvijenim zemljama svijeta – zaključila je Hanadi Džabić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI