Zanimljivi podaci

Računa se svaki bod: Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite samo pet godina

Hronika 09.06.23, 11:04h

Računa se svaki bod: Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite samo pet godina
Mnogi naši građani zbog penzije odlaze raditi u Njemačku

 

 

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180,10 eura.

 

Mnogi naši građani zbog penzije odlaze raditi u Njemačku. Kako bi ostvarili pravo na njemačku penziju, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penziono osiguranje.

 

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će penzija biti. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko penziono osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin, a prenosi Oslobođenje.

 

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat tačno jedan penzioni bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

 

Za svaki penzioni bod ima se pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od juna 2023.). Mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije. I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu penziju, a penzija je uobičajena starosna penzija.

 

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzioni bod, vaša će se penzija promijeniti.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI