Sud BiH

Danas izricanje presude za zločine u Janji

Hronika 08.06.23, 07:47h

Danas izricanje presude za zločine u Janji
Nakon sedam godina postupka za progon i mučenje bošnjačkog stanovništva u Janji, optuženi su Milan Đokić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković

 

 

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je zakazano izricanje prvostepene presude za zločine u Janji od 1992. do 1994. godine, za koje je optuženo osam nekadašnjih pripadnika policije.


 
Nakon sedam godina postupka za progon i mučenje bošnjačkog stanovništva u Janji, optuženi su Milan Đokić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, Đokić je bio komandir policije u Janji, a ostali optuženi policajci.

 

Oni se, između ostalog, terete za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

 

Suđenje u tom predmetu počelo je u junu 2016. godine. Sud je ranije donio rješenje o obustavi postupka protiv Vlade Stjepanovića i Ljubiše Ikića zbog smrti optuženih, dok je u odnosu na Zorana Bogdanovića postupak odvojen zbog zdravstvenog stanja.

 

Izricanje prvostepene presude u predmetu Milan Đokić i drugi zakazano je u 10.00 u Sud BiH, sudnica 4. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI