OBRAĆANJE IZ PALATE 'SRBIJA'

Vučić najavio: Sada je jasno da ćemo imati prijevremene izbore! Brnabić poručila: Imate moju ostavku na stolu!

Front 07.06.23, 22:06h

Vučić najavio: Sada je jasno da ćemo imati prijevremene izbore! Brnabić poručila: Imate moju ostavku na stolu!
Vučić najavio: Sada je jasno da ćemo imati prijevremene izbore! Brnabić poručila: Imate moju ostavku na stolu!

 

Predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su večeras iz Palate "Srbija". Vučić je ranije najavio da će "objelodaniti veoma važne vijesti", političke i ekonomske, dok je Brnabić izjavila da je "spremna da podnese ostavku".


Vučić je najavio prijevremene izbore te rekao da će se većina truditi da napravi tehnički dogovor sa predstavnicima manjine kako bi se izbori održali.


- Jasno je da ćemo imati prijevremene izbore, samo je pitanje mjeseca kad će biti održani. Tenzije u društvu se uvijek rješavaju izborima, neki su pravili te tenzije čak i ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahtjeve pojedinih tajkuna za sprovođenje njihovih interesa... Nijedan zahtjev se ne tiče položaja djece, nastavnika i bilo koje društvene grupe, osim političara i njihovih tajkuna. To se vidi kroz svaki zahtjev. Došli smo do zahtjeva da bude smijenjen Bratislav Gašić. Predsjednica Vlade ne želi da ga smijeni pod prisilom - rekao je Vučić.


Predsednik Srbije osvrnuo se i na govore koje se čuju u Skupštini, rekavši da ima "pritužbi i na jedne i na druge".


- Pozivam i jedne i druge da vode računa. Ja nemam vremena da to gledam, izuzetno poštujem vrhovno zakonodavno tijelo, ali nemam vremena da gledam - rekao je Vučić.


Vučić se osvrnuo na to što je ubica iz Mladenovca imao arsenal naoružanja kod sebe. Na pitanje da li je sistem zakazao, on je naveo primjer čovjeka koji je donio Getling mitraljez.


- Ja sam se šokirao. Srbija je prepuna oružja. Niko nije mogao da povjeruje da je moguće da se dogode onako dva strašna zločina. Niko ne može roditeljima da vrati djecu, ali možemo da preventivno da djelujemo.

 

Ana Brnabić rekla je danas da je djelimično ispunjen zahtjev za ostavku ministra prosvjete i da je Branko Ružić to učinio. Rekla je da ne vidi razloge zbog čega bi to učinili Bratislav Gašić, ministar policije, i direktor BIA Aleksandar Vulin... Ona je rekla da je Vučić pozvao na dijalog.


- Kao predsednica vlade sam spremna da u svakom trenutku podnesem ostavku... Najveća čast mi je bila što sam imala priliku da radim za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku, kad se društvo nalazi u takvoj krizi, jedino rješenje je razgovor. Oni su taj razgovor odbili. Računajte da imate moju ostavku na stolu. Smatram da je izlazi iz ove krize parlamentarni izbori. Ostavljam predsjedniku republike da donese odluku, ima moju ostavku na raspolaganju - rekla je ona.


Navela je i da je najgora stvar koja se desila u Srbiji "politizacija tragedija".


- Određene političke organizacije jedva su dočekale da se ovako nešto desi i organizovali su proteste. Na tim protestima, u trenutku kad bi trebalo da sjedimo zajedno i da razgovaramo o zajedničkim mjerama, smo čuli uglavnom političke zahtjeve. Smjena ministra prosvjete, policije, i smjena direktora BIA... rekla je Brnabić, navodeći i ostale zahtjeve protesta.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI