Poštuju prava autora

RTS komentarisala tužbu Zabranjenog pušenja: Nećemo učestvovati u ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe

Mediji 07.06.23, 14:01h

RTS komentarisala tužbu Zabranjenog pušenja: Nećemo učestvovati u ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe
Karajlić i Milenković su 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”

 

 

Frontmen grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić, alijas Sejo Sekson, podigao je tužbe protiv Neleta Karajlića, Stefana Milenkovića i RTS-a jer su, kako se navodi, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način “povrijedili moralna prava autora”. Iz RTS-a su u izjavi za N1 kazali kako je "tužbeni zahtjev neosnovan".

 

“Radio-televizija Srbije poštuje prava svih autora. Pravo na sve vidove korišćenja sopstvenog snimka koncerta dr Neleta Karajlića (Nenada Jankovića) i Stefana Milenkovića RTS je stekao na osnovu ugovora sa organizatorom koncerta, koji je predmet tužbe muzičkog autora Davora Sučića, poznatog kao Sejo Sekson. Na osnovu ovog ugovora RTS je snimio i emitovao navedeni koncert i postavio ga na svoj YouTube kanal, a organizator se obavezao da će regulisati prava svih muzičkih autora čija dela su izvedena na ovom koncertu. RTS neće učestvovati u javnosti poznatom ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe ‘Zabranjeno pušenje‘”, kazali su iz RTS-a.

 

Kako je navedeno u tužbi, Karajlić i Milenković su 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”.

 

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

 

“Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku. Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudjelovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Sekson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta”, stoji još u tužbi.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI