TAKMIČARSKI PROGRAM

Film o režimu u Srbiji, ubistvima novinara i uticaju rijalitija na društvo - dio programa 15. OFF-a Sarajevo

Kultura 06.06.23, 11:55h

Film o režimu u Srbiji, ubistvima novinara i uticaju rijalitija na društvo - dio programa 15. OFF-a Sarajevo
Film koji režira odvažni i beskompromisni Stevan Filipović zasigurno će izazvati najviše reakcija budući da oslikava trenutnu borbu građana Srbije protiv režima i sve probleme i mane sistema

 

 

 

15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo najavio je još dva filmska naslova u sekciji OFF Generation Features - takmičarski program dugometražnog filma. To su tek završen film “Pored tebe”, reditelja Stevana Filipovića i film “I Have Electric Dreams” rediteljice Valentine Maurel


Film koji režira odvažni i beskompromisni Stevan Filipović zasigurno će izazvati najviše reakcija budući da oslikava trenutnu borbu građana Srbije protiv režima i sve probleme i mane sistema.


Film se bavi napadima na novinare kroz podsjećanje na ubistvo novinarke Dade Vujasinović 9. aprila ratne 1994., u jeku njenih priča o ratnim dešavanjima u BiH. Njeno ubistvo nikada nije riješeno, a godinama su institucije tvrdile da se radi o samoubistvu. U trejleru filma pušten je i snimak iz emisije koju je vodila Olja Bećković, a u kojoj Vujasinović govori kako je nije strah. Film problematizira i uticaj rijalitija na društvo kroz promociju vulgarnosti i normalizacije nasilja. U ovom ostvarenju srbijanskog reditelja prikazana je i kontrola medija koju vrše Vučićevi kadrovi, ali i propusti instititucija u jeku pandemije COVID-19. 


Simbolično, muzička podloga za film je srbijanska verzija pjesme “Bella Ciao”, koja je i himna aktuelnih protesta “Srbija protiv nasilja.”
Inače, ovo je Filipovićev drugi film iz trilogije, nakon filma "Pored mene" u kojem likovi iz gimnazijskog razreda, koji su proveli noć zaključani u školi u prethodnom filmu ("Pored mene"), pet godina kasnije postaju osumnjičeni u istrazi povodom misteriozne smrti prijatelja iz škole. Glavna junakinja Ksenija (Mina Nikolić) je novinarka koja pokušava da riješi ovu misteriju, iz svog stana, sputana vanrednim stanjem i epidemijom. 


Film prati njenu transformaciju od tabloidne do ozbiljne istraživačke novinarke, dok pokušava da rasplete mrežu estradnih, medijskih i političkih spinova i laži koja je dijeli od istine.


Pored ovoga, Ksenija doživljava i privatnu dramu, u borbi protiv virusa, od koga se njena baka (Engleskinja koja je emigrirala u SFRJ krajem šezdesetih) razboljeva. U sred istrage, Ksenija je gurnuta i u naizgled nemoguću borbu sa srbijanskim zdravstvenim sistemom. Ulogu Ksenijine bake tumači Miriam Margolyes, poznata britansko-australska glumica. 


Film “I Have Electric Dreams” je priča o Evi, 16-godišnjoj djevojci, koja živi s majkom, mlađom sestrom i njihovom mačkom, ali želi se preseliti kod oca koji je rastavljen od njih. Držeći se uz njega, pokušava balansirati između nježnosti i osjetljivosti tinejdžerskog života. Program OFF Generation Features ove godine donosi 8 naslova, a prikazivaće se na tri lokacije Open Air kina.


Do sada su u ovoj selekciji potvrđreni filmovi: The Lost Boys (Belgium/France) Dir. Zeno Garton, EO (Poland/Italy) Dir. Jerzy Skolimowski, Close (Belgium) Dir. Lukas Dhont, When Will Everything Be Like It Was Before (Germany) Dir. Sonja Heiss, Elaha (Germany) Dir. Milena Aboyan i The Path (Germany) Dir. Tobias Wiemann, od čega su dva filma bila nominovana za nagradu Oscars 2023.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI