Alarmantno u Ukrajini

Humanitarna katastrofa: Razina vode porasla za 10 metara, sela će biti izbrisana s lica zemlje

Hronika 06.06.23, 11:13h

Humanitarna katastrofa: Razina vode porasla za 10 metara, sela će biti izbrisana s lica zemlje
Nekontrolirano opadanje razine vode dodatna je prijetnja za okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja

 

 

Rusija je digla u zrak hidroelektranu Kahovka kod Hersona u ranim jutarnjim satima, a iz UkrHydroEnerga izvijestili su kako je strojarnica na hidroelektrani potpuno uništena i kako se situacija ne može popraviti, prenosi Jutarnji.hr.

 

Ruska agencija Tass javlja da proruski čelnik naselja Nova Kahovka tvrdi da je razina voda već porasla za deset metara.

 

Prema preliminarnim prognozama, akumulacijsko jezero bi se trebalo isprazniti u sljedeća četiri dana.

 

Od devet sati ujutro razina vode u akumulacijskom jezeru Kahovka brzo opada te je počela evakuacija stanovništva iz potencijalno ugroženih područja.

 

Nekontrolirano opadanje razine vode dodatna je prijetnja za okupiranu nuklearnu elektranu Zaporižja. Voda iz jezera Kahovka neophodna je za hlađenje reaktora, odnosno kako bi elektrana dobivala energiju za turbinske kondenzatore i sigurnosne sustave nuklearne elektrane. Trenutno je rashladni bazen stanice pun, a ukrajinsko osoblje u tvornici pomno prati sve pokazatelje, ističu iz UkrHydroEnerga, državne kompanije koja upravlja velikim hidroelektranama duž rijeka Dnjepar i Dnjestar.

 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sazvao je zbog alarmantne situacije hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine. UkrHydroEnergo trenutno nastavlja analizirati situaciju, a njihovi stručnjaci rade na razjašnjavanju razmjera uništenja, brzine i količine vode, ističu zu saopćenju.

 

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Twitteru snimku koja prikazuje detonaciju ruskih mina na obali Dnjepra kod hidroelektrane Kahovka.

Kako to izgleda, možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI