Apel ministra

Građani KS opljačkani: Bečarević poziva Energoinvest i Vladu FBiH da objave nabavnu cijenu ruskog gasa

Biznis Klub 06.06.23, 09:19h

Građani KS opljačkani: Bečarević poziva Energoinvest i Vladu FBiH da objave nabavnu cijenu ruskog gasa
Ministar tvrdi i da je posljednje smanjenje cijene gasa bilo nedovoljno i da je cijena mogla biti smanjenja u većem iznosu

 

 

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević ponovo je pozvao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Energoinvest da objave rusku cijenu gasa ili fakturu Gazproma.

 

Naime, ministar sumnja da građane Kantona Sarajevo pljačka dobavljač gasa i Vlada FBiH te da samo treba objaviti nabavnu cijenu gasa, a posebno jer dolazi nova korekcija ruske cijene gasa za III kvartal ove godine.

 

Također, Bečarević javno apelira da se napravi priprema za narednu sezonu grijanja jer "sa ovakvim cijenama bojim se da ćemo imati veoma zagađen zrak u Sarajevu".

 

- Ako Energoinvest zaista ne zarađuje onoliko koliko sumnjam da zarađuje, onda bi vjerovatno trebalo promijeniti sistem grijanja. Bojim se odluke o ograničenju proizvodnje nafte koje su donijele zemlje OPEC-a i svi u svijetu strahuju da će doći do povećanja cijena nafte, a samim tim bi se opet krenulo u spiralu povećanja cijene prirodnog gasa.

 

Također, imamo i izjavu Milorada Dodika kad je bio u Moskvi da će doći do korekcije cijene naviše od jula - izjavio je Bečarević za Faktor.

 

Kako je naveo, trenutna cijena gasa na TTF gasnoj berzi je 250 američkih dolara (USD), u Srbiji nabavna cijena 330 USD, a Energoinvest Sarajevogasu prodaje gas po 480 USD. Nabavnu cijenu gasa, kaže, niko ne zna, a njegova pretpostavka je da ona nije veća od 350 USD.

 

Ministar tvrdi i da je posljednje smanjenje cijene gasa bilo nedovoljno i da je cijena mogla biti smanjenja u većem iznosu. Kaže da se cijena gasa i danas može smanjiti "samo treba malo dobre volje".

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI