Okončana prva faza rekonstrukcije

Ovako sada izgleda vrtić 'Ciciban' na Grbavici: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju dobijaju prvi Dnevni centar u KS

Hronika 02.06.23, 19:00h

Ovako sada izgleda vrtić 'Ciciban' na Grbavici: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju dobijaju prvi Dnevni centar u KS
U okviru obilježavanja završetka prve faze radova, prisutni su, a među kojima su bili premijer KS Nihad Uk, ministri u Vladi, te načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, u parku ispred objekta zasadili četiri drveta breze sa natpisima - podrška, porodica, sreća i ljubav

 

 


Vrtić "Ciciban" na Grbavici, koji je bio devastiran, uskoro će postati prvi Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za njihove roditelje.


Danas je zvanično obilježen završetak radova prve faze rekonstrukcije objekta koji je Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.


U okviru obilježavanja završetka prve faze radova, prisutni su, a među kojima su bili premijer KS Nihad Uk, ministri u Vladi, te načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, u parku ispred objekta zasadili četiri drveta breze sa natpisima - podrška, porodica, sreća i ljubav.

 

vrtic-ciciban-grbavica-3


Premijer Uk je, ovom prilikom, naglasio značaj otvaranja ovakvog modernog Dnevnog centra, kao i neophodnu brigu o najranjivijim kategorijama našeg društva.


"Ponosni smo partneri ovog, ali i svih drugih sličnih projekata, jer naša je obaveza da se brinemo o svim građanima Kantona, a posebno o najranjivijim kategorijama. Mogu obećati da ćemo u narednom periodu intenzivirati naše aktivnosti na implementaciji sličnih projekata, jer u planu je u dogledno vrijeme otvaranje sličnog centra i na području općine Ilidža", rekao je premijer Uk.


Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković navela je da bi idealno bilo kada bi svaka sarajevska općina imala jedan ovakav objekt.


"Nama, kao Vladi KS, i meni, kao resornoj ministrici, je veoma drago da ćemo imati jedan ovakav Dnevni centar u kojem će naša djeca s poteškoćama imati svoj dom i mjesto gdje će dobiti svu neophodnu stručnu pomoć. Nadam se da ovo neće biti jedini objekt ove namjene i da ćemo ih imati još kada je u pitanju Kanton, jer je Vlada KS opredjeljena da ulaže u našu djecu", rekla je ministrica Pavić Pečenković.


Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je izrazila zadovoljstvo što je objekt JU Djeca Sarajeva ustupljen Udruženju "Dajte nam šansu" s ciljem razvijanja dobrog resursnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove porodice.

 

vrtic-ciciban-grbavica-2


"Mi ćemo putem transformacije krenuti i s našim redovnim centrima, našim školama, jer je naše opredjeljenje inkluzija u obrazovanju, vidljivost djece s poteškoćama u razvoju u redovnim školama. Zbog toga je važno da u vladinom, ali i nevladinom sektoru dobijemo jake resursne centre koji će nam biti produžena ruka da kompenziramo sve ono što ne možemo uvijek postići u školama. Sretni smo što Udruženje 'Dajte nam šansu' ima integritet i dugogodišnji rad koji je bio garant da dobiju jednoglasnu podršku u svim svojim aktivnostima koje su radili", rekla je ministrica Hota-Muminović.


Današnjem okončanju prve faze projekta prisustvovali su i ministri u Vladi KS Admir Katica i Omer Osmanović, kao i zastupnica u Skupštini KS Kristina Petrović.

 

vrtic-ciciban-grbavica-4

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI