BIVŠI MINISTAR MUP-a KS OŠTRO

Pećanac o smrti mlade doktorice: 'Danima se priča smije li mu se uzeti auto? Pa uzmi ga, on je život uzeo!'

Hronika 02.06.23, 18:44h

Pećanac o smrti mlade doktorice: 'Danima se priča smije li mu se uzeti auto? Pa uzmi ga, on je život uzeo!'
Uvijek ću izaći i reći da sam odgovoran, ali hajmo napraviti sistem. Imate dobre zakone, ali nemate one hrabre koji će ih provoditi. U državi u kojoj je ovoliki stepen kriminala, korupcije, nema socijalne priče, mlad je, nemoj ga…, smatra Pećanac

 

 

Komentarišući slučaj iz Sarajeva gdje je Alen Pleh (42) krvnički pretukao tinejdžere Davuda i njegovu prijateljicu Naidu, Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS kaže da je ovakav jedan događaj katastrofalan, a pogotovo imajući u vidu da su u pitanju djeca.

 


- Sarajevo je sve manje i manje bezbjedno. Možemo nabrajati statistike, brojke, to ne pije vode. Stepen bezbjednosti je na lošem nivou i treba ga povećati. Ne manjka novca, manjka sluha za one koji su odgovorni. Jednostavno se moraju poredati prioriteti. Bezbjednost nema empatije, emocija… Moramo biti profesionalni, jasni i iskreni. U bezbjednosti učestvuju svi, nije to samo policija, to su ministarstvo saobraćaja, obrazovanja, nema sinhronizacije. Sve se prepustilo samo policiji. Odgovorna jeste, ali mnogi svoj nerad kriju iza policije. U svakoj državi, kada hoćete povećati bezbjednost, tu je glavno ministarstvo pravde, a kod nas je Ministarstvo pravde samo onako. Ovdje je sistem zakazao, država isto. Glavni i odgovorni za stvaranje pravnog ambijenta je Ministarstvo pravde, a kod nas mandati prolaze nezapaženo. Kad nešto tražite od njih, ko da im zdrav zub vadite. Ako mu niste mogli auto podić, jer sud ne dozvoljava, zašto niste razgovarali sa predsjednikom Suda?! – pita se Pećanac u razgovoru za Hayat.

 

Dodaje kako kazne moraju biti veće.


- Izgleda da izbijeno oko vrijedi dvije godine zatvora. Pitanje je jel dvije godine odležao samo. Ovo je pitanje svih nas. Uvijek ću izaći i reći da sam odgovoran, ali hajmo napraviti sistem. Imate dobre zakone, ali nemate one hrabre koji će ih provoditi. U državi u kojoj je ovoliki stepen kriminala, korupcije, nema socijalne priče, mlad je, nemoj ga… Danima se priča smije li se oduzeti auto, može li se, a djevojci je život uzet, pa uzmi ga… Ako nećeš da radiš, ako se bojiš, nemoj, ima ko hoće, radi nešto drugo. Ovdje je napravljen ambijent koji pogoduje svakoj vrsti kriminala. U Sarajevu se sve zna, mi nismo New York, ako se ne zna večeras, znat će se ujutro. U MUP-u se komesari smjenjuju k'o na filmskoj traci, ministri k'o na filmskoj traci... Depolitizacija policije nikad nije završena. Politika je ušla maksimalno u policiju – naglasio je Pećanac.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI