Ne nasjedajte

Oprez: Nova prevara na Facebooku, ako ne pazite, možete izgubiti pristup profilu

Tehno 02.06.23, 11:48h

Oprez: Nova prevara na Facebooku, ako ne pazite, možete izgubiti pristup profilu
Oni koji kliknu, naći će se u problemima, posebno ako ispune “obrazac” ispred njih na stranici koja se otvara. Ona traži od posjetitelja upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Facebooku. Ako to pak učini, prevaranti dobivaju pristup računu i s njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku s lažnom informacijom o nečijoj smrti

 

Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovjernih korisnika, koje potom ili "opelješe" ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama.

 

U ovom konkretnom slučaju riječ je o Facebooku, gdje se ponovno širi jedna prevara koja je imala podosta uspjeha u ne tako davnoj prošlosti. Odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti, piše Daily Mail.

 

Princip je jednostavan, kroz Messenger ili preko statusa i komentara se šalju poruke tipa “vidi ko je umro”, “nećeš vjerovati ko je umro”, “strašno, gle ko je umro”, “nećeš vjerovati tko je umro, znam da ga/ju znaš pa ti šaljem”… Nikad u osnovnom dijelu poruke ne piše o kome se radi pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link.

 

Oni koji kliknu, naći će se u problemima, posebno ako ispune “obrazac” ispred njih na stranici koja se otvara. Ona traži od posjetitelja upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Facebooku. Ako to pak učini, prevaranti dobivaju pristup računu i s njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku s lažnom informacijom o nečijoj smrti.

 

Kad netko izgubi pristupne podatke Facebooka, može ostati i bez novca, posebno ako je povezao neke druge osjetljive informacije s njime koje mogu poslužiti za krađu.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI